W linku dwa rawy do ściągnięcia 123MB, jeden z 35lmkII drugi 35Art. Zrobione 5D mk4 z dual pixel. Chodzi o porównanie ostrości obydwu obiektywów.
Zippyshare.com - 35LmkII vs Sigma 35Art.rar
W linku dwa rawy do ściągnięcia 123MB, jeden z 35lmkII drugi 35Art. Zrobione 5D mk4 z dual pixel. Chodzi o porównanie ostrości obydwu obiektywów.
Zippyshare.com - 35LmkII vs Sigma 35Art.rar
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Wcześniej wrzuciłem rawa zrobionego 35lmkII do wątku o 5dmk4 odnośnie kolorów, a uzyskałem informację o braku ostrości. A że mam też 35art, więc zrobiłem test porównawczy celem rozwiania wątpliwości.
Wygląda na to iż FF w tym obiektywie na odległościach gdzieś od 2,5m i w górę to raczej norma. Miałem taki egzemplarz u siebie prawie dwa tygodnie temu, zachowywał się praktycznie tak samo jak ten z którym kontakt miał pan.kolega. Od 2,5m i w górę pracował tak jakby to był jakiś rozklekotany EF 50mm f/1.4 USM. Niestety kombinowanie z odpinaniem/zapinaniem w moim przypadku nie pomogło więc obiektyw został przeze mnie odesłany do sklepu po zwrot pieniędzy który na szczęście otrzymałem bez żadnych problemów (był to zakup dokonany w sklepie internetowym).
Minimalna odległość ostrzenia:
Ostrzenie na nieskończoność:
Mogłem to załatwić mikroregulacją w aparacie na poziomie -4 tylko co wtedy z zakresem od 2,5m do minimalnej odległości ostrzenia gdzie raczej nie musiałem wprowadzać żadnych korekt?
W ten sposób zakończyła się moja przygoda z tym obiektywem.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 17-07-2017 o 02:48
Najśmieszniejsze, że problem załatwiłby USB dock allbo inny tap-in...
Podejrzewam, że Canon jest w stanie rozbudować odpowiednio mikroregulację w body, tak aby dało się wprowadzić jej różne wartości dla różnych odległości ostrzenia. Tylko pytanie czy to nie byłby prezent dla producentów niezależnych...
Żaden problem, przecież korpus rozpoznaje obiektywy firmowe bi na do nich dane korekty no winiety.
Zastanawiam się czy ewentualnie na Żytniej są w stanie skalibrować obiektyw tak, aby wyeliminować FF? O ile w body można sobie skorygować ogólnie problem AF to pytanie czy oni są w stanie zrobić to tak jak w USB dock-u od Sigmy?
Jutro przyjdzie moja 35-tka, także ciekaw jestem jak to będzie współgrać z moim 5D.
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
Podpiąłem pod swojego 5D i jestem zachwycony. Nigdy jeszcze nie miałem tak idealnie ostrego obiektywu. Na 1.4 zdjęcia są genialne. Brak FF/BF.
Szkoda tylko, że obudowa jest plastikowa, ale inaczej pewnie obiektyw by ważył 2x tyle.
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagram
Aktualnie zastanawiam się nad wymiana swojej 35L na nową wersję. Czy ktoś kto miał oba obiektywy w rękach mógłby się wypowiedzieć na temat szybkości i precyzji AFa w tych obiektywach? Z testu na optycznych oraz z filmików w necie wyraźnie wychodzi, żę AF w wersji II jest wolniejszy przy przebiegu całej skali ostrości. Co ciekawe znajduje w internecie wypowiedzi osób, które piszą, że AF jest tak samo szybki lub nawet szybszy niż wersji I, co biorąc pod uwagę materiały dostępne w internecie jest dziwne. Zdaje sobie sprawę, że mierzenie czasu przebiegu całego zakresu ostrości vs realne użytkowanie obiektywu ma się nijak. Dlatego proszę o informację od osób, które miały okazję pracować obiema wersjami.
3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |