Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 359

Wątek: Canon EF 35/1.4 L mkII

Domyślnie Odp: Canon EF 35/1.4 L mkII

Napisałem, że są wyjątki........

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    patrzac na to jak skonstruowane sa ostatnie szkla Canona (->lensrentals) to ono ze 20 lat ostrej eksploatacji przezyje.
    Pod warunkiem, że za 10 lat będziesz miał pod co go podczepić. Jak się nasyci rynek szkłami to Canon prędzej czy później wpadnie na pomysł "ulepszenia" bagnetu. Najpierw pewnie zrobi to Nikon, a nasza kochana firma tylko weźmie przykład. Jak wygląda w praktyce ten manewr, możesz zobaczyć w branży rowerowej, rok temu zaniechano produkcji rowerów na kołach 26' który zastąpiono "nowym wspaniałym i lepszym" standardem na kołach 27,5' czyli jakieś 2,5cm większych co według marketingowców czyni dramatyczną różnicę "-). Po tym genialnym manewrze nie pasują ramy, amortyzatory, obręcze i opony czyli to co warte 3/4 ceny roweru. Za kilka lat już nie będzie można dokupić części lub będą tylko te z najniższej półki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Pod warunkiem, że za 10 lat będziesz miał pod co go podczepić. Jak się nasyci rynek szkłami to Canon prędzej czy później wpadnie na pomysł "ulepszenia" bagnetu. Najpierw pewnie zrobi to Nikon, a nasza kochana firma tylko weźmie przykład. Jak wygląda w praktyce ten manewr, możesz zobaczyć w branży rowerowej, rok temu zaniechano produkcji rowerów na kołach 26' który zastąpiono "nowym wspaniałym i lepszym" standardem na kołach 27,5' czyli jakieś 2,5cm większych co według marketingowców czyni dramatyczną różnicę "-). Po tym genialnym manewrze nie pasują ramy, amortyzatory, obręcze i opony czyli to co warte 3/4 ceny roweru. Za kilka lat już nie będzie można dokupić części lub będą tylko te z najniższej półki.
    Co do bagnetu Canona to zmiana FD była słusznym posunięciem, dobrze że zrobili to w porę. Co do 27,5 to czy to był dobry pomysł okaże się za 10 lat.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Pod warunkiem, że za 10 lat będziesz miał pod co go podczepić. Jak się nasyci rynek szkłami to Canon prędzej czy później wpadnie na pomysł "ulepszenia" bagnetu. Najpierw pewnie zrobi to Nikon, a nasza kochana firma tylko weźmie przykład.
    Nawet jeśli Canon wymyśli nowy bagnet, będzie to zupełnie inna sytuacja niż to, co drzewiej bywało.
    To, czy szkła EF będzie się dało przypiać przez adapter i zachować całe sterowanie AF i przesłony będzie zależało tylko od chęci Canona ( i niezależnych). Chyba, źe Canon zrobi to złośliwie, co byłoby bardzo ryzykowne w dzisiejszych, a tym bardziej jutrzejszych, czasach. Właściciel Sigmy Yamaki-san wierzy, że inżynierowie z reguły nic nie robia żeby utrudniać. Może jest zbyt poczciwym człowiekiem...a może wie lepiej a tylko tak mówi.

Przejście z FD do EF to było zupełnie co innego. EF jest już całkowicie elektroniczny, więc problem mechaniki odpada. Nie jest też prawdopodobne, żeby nowy bagnet miał większy rear focus niż EF, a raczej tylko może mieć mniejszy. Więc konwerter będzie łatwo zrobić.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 29-08-2015 o 20:52
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

epoka lustrzanek mimo wszystko się kończy więc Canon chyba nie zdąży zrobić nowego bagnetu ;-)
    chyba że będzie to bagnet pod FF do bezlusterkowca

wracając do tematu strasznie mnie ciekawi winieta na tym nowym 35L, będzie tak samo jak w 24L ponad 4EV?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta

wracając do tematu strasznie mnie ciekawi winieta na tym nowym 35L, będzie tak samo jak w 24L ponad 4EV?
    Dlaczego miałoby być tak samo jak w 24 mm a nie tak samo jak w 35 mm wersja I albo 35 mm Sigma A?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Chetnie zobaczylbym statystyki sprzedazy obu marek, jestem jednak pewien ze Sigma to zaledwie promil rynku szkieł.
    Też bym chętnie zobaczył, ale dopóki nie zobaczę, myślę, że sie grubo mylisz.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Dlaczego miałoby być tak samo jak w 24 mm a nie tak samo jak w 35 mm wersja I albo 35 mm Sigma A?
    24L II podałem jako przykład, poprawili wiele w stosunku do 24L I ale winieta się niestety mocno zwiększyła

Sigma 35mm art też niestety ma bardzo dużą winietę,
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Jakie znaceznie ma winieta w czasach, gdy zniwelowanie jej zajmuje ulamek sekundy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Jakie znaceznie ma winieta w czasach, gdy zniwelowanie jej zajmuje ulamek sekundy?
    ehh, to tak jakby napisac ze po co mi ostry obiektyw jak wyostrzenie zajmuje ulamek sekundy...

jak robisz na iso 3200 i rozjasnisz rogi o 4EV to też różnicy nie robi?
    no i winieta wpływa na GO

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Winieta i ostrość to dwie różne sprawy. Ostrość albo jest albo jej nie ma.... jeśli jej nie ma - nie zrobisz czegoś z niczego. Winieta to jedynie przyciemnienie brzegów kadru - faktycznie rozjaśnia się to w sekundę (lub robi to po prostu preset w LR )
    Edyta: nie znam obiektywu który winietowałby o 4EV tzn w profesjonalnej fotografii nie spotkałem się jeszcze
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 8 z 36 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów