Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon Eos 650d nie wyzwala zewnętrznych lamp

Domyślnie Canon Eos 650d nie wyzwala zewnętrznych lamp

Witam

Jak w temacie; Canon Eos 650d nie wyzwala lamp studyjnych.

Posiadam dwie lampy powerlux VC 600, do gorącej stopki aparatu podłączony jest radiowy wyzwalacz (DC-A). Wyzwalacz jest sprawny, testowy błysk działa. Lampy działają bez problemów ze starym canonem Eos 450d, niestety, gdy przenoszę wyzwalacz do 650d, aparat nie wyzwala błysku...

W menu canona 650, w opcji nastawy lampy zewnętrznej i nastawy C.Fn pokazuje się komunikat: "Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy"

Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu Dodam, że aparat jest nowy i na gwarancji (nie sądzę, aby to była wina aparatu), podejrzewam, że może coś trzeba dodatkowo ustawić w opcjach, jednak nie mam dostępu do menu lampy zewnętrznej. Czy jest to, być może wina wyzwalacza? Możliwe, że jest on niekompatybilny z nowym 650d? Nie jestem ekspertką odnośnie sprzętu studyjnego Do tej pory nie miałam problemów z używaniem starego 450 d i wyżej wymienionych lamp, dlatego chciałabym uzyskać jakąś poradę.

Będę wdzięczna forumowiczom za wszelką pomoc

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon Eos 650d nie wyzwala zewnętrznych lamp

Czy masz wlaczony live view?

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Czy masz wlaczony live view?
    Hej zdebik, dzięki za sugestię

Mam wyłączony live view, tak. Spróbowałam nawet przetestować, czy wyzwoli lampy z włączonym -- bez efektu.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

U mnie 600 przy LV nie wyzwala blysku (trigger to jakis phottix areas czy cos takiego posiada tylko jeden pin w stopce).

Zobacz czy bedzie dzialal z innym triggerem. Moze mozesz od kogos pozyczyc, ew kup w sklepie i zwroc nastepnego dnia.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 25-08-2015 o 08:51

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Magpie Zobacz posta
    Możliwe, że jest on niekompatybilny z nowym 650d?
    Jeśli oprócz głównego styku w stopce wyzwalacz ma jeszcze styki informacyjne to brak kompatybilności jest bardzo prawdopodobny.
    R3 + RF85LDS

Uprawnienia umieszczania postów