Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: prośba o ocenę sesja niemowlaka od amatora ;)

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: prośba o ocenę sesja niemowlaka od amatora ;)

1. Operowanie suwakami w Camera Raw było zbyt zamaszyste i chaotyczne (ukierunkowane być może na osiągnięcie efektu high key, co dało jednak same niepożądane efekty, np. powstanie jednolicie jasnych, dużych plam, konkurujących z motywem i tematem głównym).
    2. Kompozycja obrazków dość chaotyczna, o czym wypowiadali się już inni.
    3. Mało subtelne operowanie głębią ostrości, ale to pewnie sprawa obiektywów, a poza tym Autor sam zaznacza, że tu jeszcze nie o dzieło sztuki mu chodziło.
    4. Bez oryginalnych plików zbyt dużo nie da się chyba poprawić, ale postanowiłem zobaczyć, jaki będzie efekt, gdy spróbuję mimo wszystko wprowadzić parę zmian do dwóch pierwszych zdjęć. Zrobiłem to bardzo prymitywnie, na małym laptopie z użyciem touchpada zamiast myszki, ale chodziło mi tylko o prostą zmianę kompozycji (w końcu mnie też nie o dzieło sztuki tu chodzi).

I najważniejsze: sam jestem bardzo początkujący, jednak gdy jest okazja, to lubię się trochę pomądrzyć, więc proszę wziąć na mnie odpowiednią poprawkę!

Ostatnio edytowane przez mqqlka ; 24-08-2015 o 15:54

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

eeee. obróbka lepsza w pierwszym secie. ma być ładnie, dużo koloru, najlepiej jako mapa gradientu, zdecydowanie ciepłe tony. przy zachowaniu względnej neutralności koloru skóry.

nie gustuję w "fotografii dziecięcej", a nawet ją hejtuję, ale - hipotetycznie - takie kadry to nie jest to, co chciałbym dostać jako rodzic. ZDECYDOWANIE za DUŻO elementów w kadrze, które odwracają uwagę od szkraba. samo ułożenie kadru też bardzo niefortunne, za dużo centralnych ujęć, ale to już chyba Ci napisali. poza tym miejsce na plener też niefortunne, sam bym wybrał jakąś szeroką polanę w lesie czy w parku.
    ebe ebe

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    eeee. obróbka lepsza w pierwszym secie. ma być ładnie, dużo koloru, najlepiej jako mapa gradientu, zdecydowanie ciepłe tony. przy zachowaniu względnej neutralności koloru skóry.

nie gustuję w "fotografii dziecięcej", a nawet ją hejtuję, ale - hipotetycznie - takie kadry to nie jest to, co chciałbym dostać jako rodzic. ZDECYDOWANIE za DUŻO elementów w kadrze, które odwracają uwagę od szkraba. samo ułożenie kadru też bardzo niefortunne, za dużo centralnych ujęć, ale to już chyba Ci napisali. poza tym miejsce na plener też niefortunne, sam bym wybrał jakąś szeroką polanę w lesie czy w parku.
    Dziwi mnie trochę to, ze rodzice chcą dostawać takie nienaturalne, pozowane, sztuczne fotografie. Czasy się zmieniają, dziecko na kocyku z podniesiona główką jak widać to za mało

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

Gwoli ścisłości, rodzicem nie jestem. Wgl czym Ty mowisz. pozowanie u 6miesiecznego dziecka...? Poza tym naturalne zdjęcia to można sobie walnac smartfonem

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
    ebe ebe

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Moze i kreatywne, ale nie wiem czy chcialbym dostac cos takiego jako rodzic

Tapnięte w TT

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

To tylko przykład. Jako rodzic sam robię zdjęcia moim dzieciom.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów