Witam!
Mój aparat zaczyna wariować przy słonecznej pogodzie - przy bardzo krótkich czasach (tu akurat 1/3200s) zdjęcia wychodzą całkiem czarne, lub takie:
Czy to objaw padającej migawki, czy jeszcze czegoś innego?
Witam!
Mój aparat zaczyna wariować przy słonecznej pogodzie - przy bardzo krótkich czasach (tu akurat 1/3200s) zdjęcia wychodzą całkiem czarne, lub takie:
Czy to objaw padającej migawki, czy jeszcze czegoś innego?
zapewne migawka ale powinno też wywalać error, z 50D masz ten komfort że wymiana jest darmowa o ile body nie przekroczyło 100tyś klapnięć, mnie to nigdy nie spotkało ale serwis canona przynajmniej tak deklaruje czego mogą pozazdrościć właściciele np 60D bo tam już za darmoszke nic nie ma.
no to uwaga... jakiś czas temu, migawka mi padła. Jeden z listków dosłownie się wywinął i wystawał(nie był na swoim miejscu).
pewny tego ze, nic nie grzebalem samo sie zepsulo i mam 65tys klapniec wyslalem do znanego i cenionego serwisu w warszawie.
jakiesz to moje zdiwienie bylo gdy otrzyamlem informacje ze migawa uszkodzona zostala mechanicznie i nie zostanie to naprawione na gwarancji. drogo nie policyli bo cos koło 550zł, no ale tak sie zagotowałem...
mimo rozmów z serwisantem, kierownikiem i jeszcze kims wyzej dowiedzialem sie ze, nie i juz... czyli moje myslenie z przed laty o zakupupie 50d zamiast 550d było duzym błedem bo gwarancji po prostu ne ma.
efekt byl tego taki ze kupoielm na allegro migawke za 130zł i wymieniłem ją sam... mało tego przy okazji poprawiłem sobie problemy z backfocusem ;-)
to tak tylko ku przestrodze.
G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III