Czołem w smalec.
Fotografuję (choć to za dużo powiedziane) od 10 lat. W tym czasie napstrykało się ok 35tys zdjęć. Od niemal samego początku wszystkie fotki mam pokatalogowane w folderach odpowiadających latom, a w każdym roku mam podział na 12 miesięcy, a w nich mniejsze podfoldery tematyczne. Do niedawna ten podział mi w zupełności wystarczał. Ostatnie lata to coraz większa liczba ciekawych wojaży, z których jak na razie każdy pamiętam. Mimo wszystko wyszukiwanie odpowiednich fotek, czy galerii jest coraz bardziej kłopotliwe (brak podziałów tematycznych) a i zdaję sobie sprawę, że za kolejne 5-10 lat już z pamięcią tak dobrze nie będzie.
Wobec tego szukam dobrego managera zdjęć. Co chcę mieć:
1. Otagowanie zdjęć w danym folderze jakimś hasłem, np. Tatry
2. przeszukiwanie całego zbioru i wylistowanie fotek z zadanym tagiem z podziałem na daty oraz wskazanie miejsca na dysku
3. dodawanie notatek do konkretnego katalogu, np. krótki opis czego galeria dotyczy, kiedy i w jakich okolicznościach była robiona
4. sortowanie zbioru wg daty zrobienia fotki, wg tagów
5. fajnie by było gdyby miał opcję jakichś prostych statystyk, np. ilość fotek z danego folderu z podziałem na przesłonę/ogniskową/ISO albo ilość fotek z podziałem na lata i miesiące.
Czytając rozmaite wątki wiem, że niektórzy zajeżdżają 6D w ciągu roku więc zapewne mają porządek w zbiorachCzego używacie i co polecacie?