Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Leica

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Leica

Zapragnąłem kupić sobie kompakta - z różnych powodów - głównie aby ze mną podróżował. Ciągłe taszczenie większości sprzętu ("a nuż się przyda") jest frustrujące. Nie znaczy to, że chcę zrezygnować z lustrzanki - po prostu chcę mieć w miarę prosty, niezawodny aparat z dobrą optyką i RAWami, zarówno dla mnie jak i dla żony.
    Mój wybór padł na Leicę V Lux (model 114) - miałem go w rękach i szczerze napiszę, że zrobił na mnie wrażenie.
    Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny
    Pozdrawiam
    J.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Leica

Cytat Zamieszczone przez cheng13 Zobacz posta
    Zapragnąłem kupić sobie kompakta - z różnych powodów - głównie aby ze mną podróżował. Ciągłe taszczenie większości sprzętu ("a nuż się przyda") jest frustrujące. Nie znaczy to, że chcę zrezygnować z lustrzanki - po prostu chcę mieć w miarę prosty, niezawodny aparat z dobrą optyką i RAWami, zarówno dla mnie jak i dla żony.
    Mój wybór padł na Leicę V Lux (model 114) - miałem go w rękach i szczerze napiszę, że zrobił na mnie wrażenie.
    Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny
    Pozdrawiam
    J.
    Możesz też kupić oryginał, czyli Panasonic Lumix FZ-1000.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Wiem o tym, że ten aparat ma dwie wersje: Lumix i Leica, a w sumie to ta sama konstrukcja. Wolę jednak czerwoną kropkę.
    Zamiast wymiany obiektywów kupiłbym konwertery: x0,5 i x2,0, do tego dodatkową baterie i miałbym sprzęt na wyjazdy który mieściłby się w jednej torbie i ważył około kilograma
    A na "poważniejsze" zdjęcia jest 5D3 i kilka "eLek"

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Skoro stac na czerwoną kropkę (i właściwie tylko na to bo przecież to dokładnie to samo co Panasonic) to po co pytasz?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Żeby się pochwalić, chyba.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Na to wygląda
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Mogę jedynie dorzucić (z autopsji), że Panasonic Lumix FZ-1000 to całkiem dobry aparat. Jego kuzyn w czerwona kropką powinien też w zasadzie działać.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

...."Czy ktoś z koleżeństwa ma jakieś doświadczenia, porady związane z tym aparatem? Może znajdzie się jakiś użytkownik i zechce podzielić się opinią? Będę wdzięczny"...
    Ano właśnie po to. Chciałbym poznać opinie z użytkowania. Jak to wszystko, co piszą w charakterystyce aparatu przekłada się na pragmatyczne użytkowanie.
    Moje pytanie jest głównie skierowane do posiadaczy Leiki V lux/Lumixa FZ1000. Jak oceniają ten sprzęt, jakie widzą wady, a jakie zalety, itp.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

FZ-1000 w (moim) skrócie.
    Plusy:
    - waga i gabaryty w porównaniu z DLSR z obiektywem o podobnych parametrach
    - zoom w miarę jasny, dobry zakres w podroży i poprawny optycznie
    - matryca OK, jak na swoja wielkość. Jakość podobna jak w Sony RX100.
    - video 4K
    - szybki i skuteczny AF (S), Przynajmniej w dobrym oświetleniu
    - elektroniczna migawka = cisza (jeżeli potrzeba )
    - ruchomy ekran

Minusy:
    - brak AutoISO w trybie wideo
    - dziwne zachowanie spowodowane oszczędzaniem energii(?): obiektyw się chowa, oczywiście w najmniej odpowiednim momencie Może to poprawili już przez firmware, a może to ja nie potrafię go skonfigurować jak należy?
    - AF przy słabym oświetleniu
    - bateria (trzeba nabyć dodatkowe)
    - elektrycznie sterowany zoom, wolniejszy i mniej precyzyjny niż manualny

To chyba wszystko, co mi przychodzi do głowy.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Pawle, dziękuję Ci - o taką właśnie opinię mi chodziło, a nie o dywagacje n/t kosztów, czy chęci zaimponowania.
    Czy AF przy słabym oświetleniu długo błądzi? Zechciałbyś coś więcej o tym napisać?
    Pozdr.J.
    Ostatnio edytowane przez cheng13 ; 21-08-2015 o 16:08

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów