Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 5D Mk2 w chwili obecnej

Domyślnie 5D Mk2 w chwili obecnej

Witam,
    od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna "nowego" body.
    Obecnie użytkuję D80 z N18-70(aps-c), 35 f1,8(aps-c), 50 f1,4D.
    Zastanawiam się nad przesiadką na C17-40, C85 f1,8 i 5D Mk2.
    Czy Waszym zdaniem kupno Mk2 ma sens?
    Budżet, jaki mam zamiar przeznaczyć, to ok 6-8 tys (w rachubę wchodzi sprzęt używany).
    Fotografia to głównie krajobraz, architektura, portret, zdarzają się także bardziej dynamiczne sceny.
    To co przeszkadza mi w obecnie używanym, to szumy i DR przy wyższym iso i niezbyt precyzyjny AF (używam głównie centralnego).
    Ceny Mk 2 są obecnie dość atrakcyjne, stąd moje rozterki...

Pozdrawiam,
    Klaudiusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie Odp: 5D Mk2 w chwili obecnej

Kupuj śmiało. Nie będziesz żałować. Możesz jeszcze rozważyć nowe 6d w miejsce uzywanego 5dII. Ja wolałbym jednak nowe body.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 19-08-2015 o 17:24

Uzależniony

Też mi ten pomysł chodzi po głowie nawet z wymieniony przez autora wątku obiektywami. Czy ISO 1600-3200 jest używane w 5d mk2?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Czy ISO 1600-3200 jest używane w 5d mk2?
    Spokojnie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Osobiście nie pakowałbym się w używane 5D MkII, bo:

- znaczna część była mocno eksploatowana, jeśli przebieg migawki jest niewielki, to można przypuszczać że filmował
    - ceny używek są zdecydowanie zbyt wysokie w stosunku do ceny nowego (i lepszego prawie pod każdym względem) 6D

Gdyby 5D MkII kosztowało poniżej 3 tysięcy, to jeszcze, ale za 4-4,5 tysiąca to moim zdaniem nie ma sensu.
    6D można kupić półlegalnie poniżej 5 tysięcy (valuebasket itp), albo legalnie na fakturę (po odliczeniu VAT-u i dochodowego wyjdzie jeszcze taniej).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony

Ostatnio obserwował sporo aukcji gdzie sprzedawano ten aparaty. Jeśli ktoś chce go sprzedać powyżej 4k to nie znaczy że sprzeda. Aukcje rozpoczynaj się od 1 PLN kończyły się w okolicach 3000-3500 PLN (przebieg migawki 40-80 tys). Aparaty z przebiegiem powyżej 150 tyś. Sprzedawane były poniżej 3k.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a jaki to problem kupic? jak nie bedzie pasowac to sprzedasz
    ale wiedze juz bedziesz mial
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

1. A uzywany 6D?
    2. Dlaczego nie 610D Nikona?

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez klaudi Zobacz posta
    To co przeszkadza mi w obecnie używanym, to szumy i DR przy wyższym iso i niezbyt precyzyjny AF (używam głównie centralnego).
    Które z tych posiadanych przez Ciebie obiektywów będą pasowały pod pełnoklatkowy korpus Nikona? Bo jeżeli chodzi o szumy przy wyższym ISO i DR bez względu na ISO to żaden Canon nie ma startu do Nikona.

The best cameras

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Osobiście nie pakowałbym się w używane 5D MkII, bo:

- znaczna część była mocno eksploatowana, jeśli przebieg migawki jest niewielki, to można przypuszczać że filmował
    - ceny używek są zdecydowanie zbyt wysokie w stosunku do ceny nowego (i lepszego prawie pod każdym względem) 6D

Gdyby 5D MkII kosztowało poniżej 3 tysięcy, to jeszcze, ale za 4-4,5 tysiąca to moim zdaniem nie ma sensu.
    6D można kupić półlegalnie poniżej 5 tysięcy (valuebasket itp), albo legalnie na fakturę (po odliczeniu VAT-u i dochodowego wyjdzie jeszcze taniej).
    Tego się właśnie obawiam - z tego co wyczytałem, to nie ma sposobu na sprawdzenie ile filmów dany egzemplarz nakręcił...
    Zastanawiałem się też nad Nikonem D700, ale tu też nie ma różowo - filmów się kręcić nie da, ale licznik już niestety tak.
    Wszystko sprowadza się więc do sprzedającego i tego czy szuka klienta, czy frajera bo w zasadzie każdy z wystawianych na alle 5d2 filmów nie kręcił

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    1. A uzywany 6D?
    2. Dlaczego nie 610D Nikona?
    Używanych 6d nie ma zbyt wiele, a ich ceny są takie, że wolałbym dołożyć do nowego.
    Nad Nikonem D610 (i d700 nawet) też się zastanawiałem, ale to co mnie pcha do Canona to właśnie 17-40L, czy 24-105L, 70-200 f4 - w Nikonie takich nie ma... tzn. są ale cena już nie ta.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Które z tych posiadanych przez Ciebie obiektywów będą pasowały pod pełnoklatkowy korpus Nikona? Bo jeżeli chodzi o szumy przy wyższym ISO i DR bez względu na ISO to żaden Canon nie ma startu do Nikona.

The best cameras
    50 f1,4D jest obiektywem pełnoklatkowym. Resztę też do się podpiąć pod korpus, ale będzie pracował w trybie aps-c.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów