Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84

Wątek: Coś szerszego od 50?

Domyślnie Odp: Coś szerszego od 50?

28-75 2.8 będzie pasował do FF i sprawdzi się dobrze jako zoom. Na cropie tez dramatu nie ma ale szeroko już nie będzie niestety, coś za coś. Miałem swojego czasu tamrona 17-35 2,8-4, pasował na FF, niestety miałem klepniętą lewą stronę i przy f/11 dopiero znikało mydło, ale szału nie robił. Podobno kwestia konkretnej sztuki, ale jest tani i szeroki i na FF i jasny na 17mm. Kwestia trafić na dobrą sztukę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Osobiście nie polecam Tamrona 17-50/2.8. Miałem kiedyś z 550d, o ile ostrość i kolory były spoko to jednak miał problemy z trafianiem Sigmy 17-50 nie miałem osobiście, ale wśród znajomych, którzy mają nie słyszałem narzekań.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Osobiście nie polecam Tamrona 17-50/2.8. Miałem kiedyś z 550d, o ile ostrość i kolory były spoko to jednak miał problemy z trafianiem Sigmy 17-50 nie miałem osobiście, ale wśród znajomych, którzy mają nie słyszałem narzekań.
    Wersja VC ma problemy z trafianiem , zwłaszcza w słabszym świetle. Zwykła wersja Tamrona jest IMO celniejsza od Sigmy.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Wersja VC ma problemy z trafianiem , zwłaszcza w słabszym świetle. Zwykła wersja Tamrona jest IMO celniejsza od Sigmy.
    Nie wiem czy się z tym zgodzić wszakże kolega może być stronniczy jeżeli chodzi o Tamiego ale s17-50 f2.8 jest szybsza i celniejsza od T17-50 testowałem oba i wybrałem sigmę...Do której miałem kiedyś uraz (s18-50 f2,8 Macro)ale widać poszli do przodu. Pierwsza sztuka z brzegu bez FF/BF nie tak szybka jak RingUSM ale szybsza od brzęczka Tamrona. Żeby nie być stronniczym powiem że mam T70-300 VC i jest to ********e szkło też kupione w ciemno ostrzy szybko i skutecznie i cicho bez żadnych problemów o klasę lepsze od C70-300 f4,0-5,6 is usm (nie L). Wybieram więc te szkła które się sprawdzają są w dobrym stosunku ceny do jakości i nie warto spuszczać się czy to "kundel" czy nie "kundel"

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Moja była bez VC, kupiona używka od pierwszego właściciela, który kupił u Ciebie, ale to dawne czasy były i obiektyw też nie był młody

Dopiero zaczyna Awatar Wasyl
    Miasto
    Bełchatów

Ok, dzięki za wszystkie podpowiedzi ale powiedzcie mi jeszcze proszę czy nie lepiej byłoby jednak kupić stałki sigmy 30mm/1.4? Mimo że nie zoom to jednak jak patrzę więcej zdjęć w przedziale 24-35 mm robiłem pożyczonym szkłem 18-35. Szkoda też że nie nada się pod ff ale może warto pójść w jasność niż zoom i ew wymienić kiedyś prócz body też szkło?

Wysłane z mojego HUAWEI G6-L11

Uzależniony

Też zastanawiał się nad tą sigmą i wybrałem c35is. Jest ostrzejszy na przysłanie 2.0 od Sigmy. I pasuje do ff.

Dopiero zaczyna Awatar Wasyl
    Miasto
    Bełchatów

Na c35is niestety mój budżet nie pozwala, co najwyżej na zwykły bez stabilizacji :-(

Wysłane z mojego HUAWEI G6-L11

Coś już napisał

Wczoraj wybrałem się do fotojokera z myślą kupna czegoś szerszego od 50 1.4 do Canona 70D. Z dobrym światłem i w cenie znośnej były sigma 17-50 2.8 , 18-35 1.8 art , oraz Canon 24 2.8 stm.
    1) Sigma 17-50:
    - na 2.8 ostrzejsza niż 18-35 na 1.8 (jak dla mnie bardzo ostra)
    - centralnym trafiała za każdym razem na każdej ogniskowej i z różnych odległości, na bocznych backfocus. Ponieważ często używam bocznych punktów odpuściłem. Trochę szkoda bo obrazek był z niej naprawdę dobry.
    - wkurzający pierścień ostrzenia , który się obraca podczas pracy AF.
    - Af wolniejszy i głośniejszy niż w 18-35 1.8
    Podsumowanie: gdyby trafiała na bocznych punktach to już by była moja.

2) Sigma 18-35 1.8
    - wykonanie znakomite.
    - AF szybszy i w zasadzie bezgłośny
    - świetne kolory i kontrast na zdjęciach
    - AF trafiał na każdym punkcie bez problemu na różnych ogniskowych i odległościach, natomiast jego skuteczność podczas testu wyniosła około 70 procent. 3 na 10 zdjęć było zupełnie nie ostrych. Nie chodzi o to że miała FF lub BF, tylko o mydło w całym kadrze.
    Podsumowanie:
    Obiektyw mnie oczarował, jednak za tą cenę tj 2890zł skuteczność rzędu 70 procent mnie nie zadowala. Sprawa do rozważenia bo sam obiektyw jest świetny.

3) Canon 24 2.8 STM
    - najtańszy
    - ostry od 2.8
    - kolory i kontrast takie jak cena
    - AF kapryśny, raz trafił raz mydło w całym kadrze. Za to mogę powiedzieć, że był cichy i szybki.
    - Małe wymiary, dla mnie to akurat minus bo nie wygodnie mi się pracuje gdy nie czuje obiektywu pod ręką.
    Podsumowanie:
    Jeśli chodzi o stosunek jakość/cena to mogę polecić. Mi nie przypasował.
    Ostatnio edytowane przez serko ; 11-09-2015 o 07:47

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

Fajne podsumowanie. Czyli rozumiem Serko nic nie wybrałeś? Ja kupiłem sigmę 17-50 ze względu właśnie na ostrość i ładną plastykę. Kupiłem w ciemno nówkę za dobrą kasę i albo mam szczęście albo nie jestem wymagający wg. mnie ostra w całym zakresie i na krzyżowych punktach również...Oczywiście czasem nie trafi jak to sigma ale wykonując 2-3 powtórzenia 1-2 na pewno trafi a czasem wszystkie 3 także nie ma tragedii za tą kasę biję c17-55 na głowę

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów