Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Pomocy !!! Hot Pixel w 350D nowym

Bywalec
    Miasto
    usa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakcie Zobacz posta
    Ja to dopiero mam gorących pixeli od canona 350d w prezencie. Test robiłem na RAWie, późnij zmiana na tiff i na jpeg. Robiłem iso 100 i iso 400, przy 30 sekundach , obie wartości później sprawdziłem z redukcją szumów. Okej, oto wyniki.
    Jpeg: 0 dead pixels

ISO 100 - 93655 hot pixels
    ISO 100 noise red. - 541215 h.p.
    ISO 400 - 452986 h.p.
    ISO400 noise red. - 1067551 h.p.

Tiff: 0 dead pixels

ISO 100 - 90259 hotów
    ISO 100 noise red. - 444632 hotów
    ISO 400 - 531859 hotów
    ISO 400 noise red. - 1050261 hotów

Zaniepokoiła mnie liczba hotów przy tych wartościach ISO z włączoną redukcją szumów, jakby dwa razy większa niż bez redukcji, nienormalne. Zrobiłem test jeszcze raz, tym razem tylko na tylko iso 400.

tiff:
    ISO 400 noise red. - 3 dead pix. i 1182871 hotów
    ISO 400 - 0 dead pix. i 516649 hotów

Jpeg:
    ISO 400 noise red. - 1 dead pix. i 1190452 hotów
    ISO 400 - 0 dead pix. i 526649 hotów.

No i. Strzelam tym Canonem ile wlezie, szumi nawet z lampą błyskową przy iso 400, czasami nic nie da się zrobić z szumem, układa się w formie kwadratów upstrzonych pikselami, zawsze używam RAWu. Niekiedy przy dobrych warunkach robi niezłe foty, ale o ładnym zachodzie słońca mogę zapomnieć. Gwarancja się skończyła, trzymam go bo jakoś się do niego przywiązałem i jakoś to wszystko idzie. Nie chcę go sprzedawać, bo ktoś będzie zawiedziony a ja będę miał wyrzuty sumienia. Czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje wymiana matrycy i czy to się wogóle opłaca, może kupić nową 30tkę. Pozdrawiam.

Wyglada na to, ze przeprowadziles test niezgodnie z procedura testu !
    Przeczytaj instrukcje i zrob test jeszcze raz.
    Canon 1D Mk.IIn, 24-70/2.8L, 70-200/4L IS, itd itp

jakcie
    Guest

Domyślnie

dzięki kanonier. Spróbowałem jeszcze raz na programie Dead Pixel Test vrsion 1.0
    i uzyskałem takie same wyniki. Wogóle to chyba świadczy o zaszumieniu zdjęć, szczególnie o dużych kontrastach, mój ojciec ma 350 i nic takiego się nie dzieje.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jakcie Zobacz posta
    ISO 400 noise red. - 1050261 hotów
    Co ósmy pixel jest hot? Coś nie tak z tym testem.

Widzisz te hoty gołym okiem?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Co ósmy pixel jest hot? Coś nie tak z tym testem.

Widzisz te hoty gołym okiem?
    Daj spokoj a po co patrzec golym okiem ... masz test, test daje wynik sprawa zamknieta - 15% matrycy uszkodzone
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

jakcie
    Guest

Domyślnie

hoty są widoczne gołym okiem, a jakże, jest tyle czerwonych pixeli na zdjęciach że nie wiadomo na co patrzyć, na główny motyw czy na czerwone punkty. Jednak dalej uważam że, canon 350d to dobry sprzęt i nie demonizuje tego problemu, ot złoślowość rzeczy martwych. Dzisiaj jeszcze zrobiłem test u znajomego, tak żeby mieć pewność że, test przeprowadzam poprawnie. Ten sam program dead pixel test version 1.0 15 sekund, iso 100 w jego samsungu pro 815, format jpeg, i cóż, zero hotów i zero dead pixels

McKane faktycznie matryca jest w 15 procentach uszkodzona, ale powiem że, zostawię to jak jest, nie będę sprzedawał, foty są mniej kontrastowe niż powinny, mają więcej szumu, nie oddają żywych kolorów, histogram pokazuje nie zawsze pełną rozpiętość tonalną, ale trochę obróbki i otrzymuję fotografie jedyne w swoim rodzaju. Mam nawet zamiar pobawić się z tą lustrzanką w otworek, a za jakiś czas kupuję 30D i będzie dobrze.

Domyślnie

Szczerze mówiąc to mi ten wątek trochę ciśnienie podniósł, bo właśnie czekam na 350d. Mam już Dead Pixel Test. To testować na domyślnych ustawieniach thershold for dead 60, for hot 250?
    Jaki czas i iso ustawić, żeby wyniki były miarodajne.
    Ostatnio edytowane przez AdamAGP ; 06-02-2007 o 17:32

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

mnie tez ten wątek podnosi ciśnienie . Po roku robienia ZDJĘĆ zobaczyłem hot/dead piksela, potem przyglądnąłem się pierwszym zdjęciom i ten "feler" też tam występował - i co, i kurcze nic. Po prostu nie taki diabeł straszny...
    Zapomniałem, do nowego aparatu potrzebna jest też dokładna linijka
    Ostatnio edytowane przez ukA ; 06-02-2007 o 19:14

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy tylko ja, po zakupie aparatu, nie robilem testow, a poszedlem robic zdjecia?
    Przyznam sie, raz zrobilem dekielek... bo zapomnialem go zdjac

Robcie zdjecia, a nie testy.
    Ślubna
    No i niestety N.

Coś już napisał
    Miasto
    Bielsko-Biala

Domyślnie

Nie tylko ty, może lepiej nie robić jak nie widać.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Daj sobie spokój z takimi testami. Tylko zabijają radość fotografowania. Sam jestem "ludziem" kochającym precyzję i wiem ile ile może Cię kosztować wiedza o takim wadliwym pikselu. Jednak przy 8 milionach pikseli to nic nie znaczy. Pomyśl jakim pięknym krajem byłaby Polska, gdyby na 8 milionów mieszkańców trafiło się tylko 17 głupków.Odpuść! Wywal testy, tabelki, rankingi i całą resztę szajsu. Zajmij się fotografowaniem. Przecież po to kupiłeś aparat.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów