Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Pomocy !!! Hot Pixel w 350D nowym

Początki nałogu Awatar wojtek_j
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja kupiłem kiedyś 350d za 3800 w niedzielę byłem na giełdzie z moim bratem i kupił sobie za 2500 z kitem.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    A ja dzisiaj dostałem i od razu jako rasowy onanista i użytkownik CB musiałem przeprowadzić testy. Wyniki ? Test na AF wyszedł perfect ale to na KITcie więc nie jest do końca miarodajny. Test na DEADy/HOTY wyszło 5 hotów i 1 dead. Czyli moim zdaniem OK
    Eeee tam, zaraz ok, załóż 50/1.8 i zaraz zobaczysz BF/FF na co 2 zdjęciu karty testowej ;-), przejdzie ci zadowolenie ...
    Ja tak zrobiłem i od razu po 2 dniach testów gotów byłem reklamować albo aparat, albo obiektyw ;-) po czym po zastanowieniu stwierdziłem że nie będę robił z 80 cm zdjęć o głębi ostrości ca. 3 cm i od razu mi przeszło - zacząłem robić zdjęcia rodzinie i jakoś lepiej mi z tym ;-)

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec

Domyślnie

Jak nie dają Wam spokoju dead pixele, to stosujcie zapis w RAW i korzystajcie z softu, który usuwa te niedoskonałości matrycy podczas wywoływania RAWa. Przykład takiego softu to: ACR, RawShooter i inne.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Jak nie dają Wam spokoju dead pixele, to stosujcie zapis w RAW i korzystajcie z softu, który usuwa te niedoskonałości matrycy podczas wywoływania RAWa. Przykład takiego softu to: ACR, RawShooter i inne.
    Ale to nie jest rozwiazanie... "przeciez wybulilem tyle kasy to sprzet musi byc IDEALNY OD NOWOSCI"

(oczywiscie zgrywam sie, zlosliwosc z lekka nuta smutku)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ale to nie jest rozwiazanie... "przeciez wybulilem tyle kasy to sprzet musi byc IDEALNY OD NOWOSCI"

(oczywiscie zgrywam sie, zlosliwosc z lekka nuta smutku)
    Ja kupilem nowke 350D i miala jednego deda/hota (bialy piksel) na matrycy nawet na iso100. Wymienili od reki w sklepie na wolny od tej wady

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra
    Ja kupilem nowke 350D i miala jednego deda/hota (bialy piksel) na matrycy nawet na iso100. Wymienili od reki w sklepie na wolny od tej wady
    "Wymienmy mu to sie odczepi a tego sprzedamy mniej czepliwemu" 8) - podejscie sklepu. W serwisie by ci zmapowali i tez bylby spokoj.
    A na zdjeciach pomniejszonych/obrobionych/na odbitce i tak nie byloby widac wiec niepotrzebna fatyga dla ciebie, sklepu/serwisu.

No ale przeciez sprzet za tyle tysiecy musi byc idealny, ze sie powtorze

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Ja mam rząd dead'ów na matrycy, tak na pół szerokości i wysokość 1 pixela... co to jest - nie mam pojęcia. Skąd się wzięło też, bo było od nowości. Ale szczerze mówiąc mi to wisi A niektórzy by tu już umarli...

oczywiście konia z rzędem temu, kto zobaczy to na odbitkach/wydrukach, nawet 30x45.

Domyślnie

Filmy (błony) też nie są idealne i na nich tez są dead pixele.
    Robic zdjecia a nie onanizować sie.

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

jakcie
    Guest

Domyślnie hot pixels

Ja to dopiero mam gorących pixeli od canona 350d w prezencie. Test robiłem na RAWie, późnij zmiana na tiff i na jpeg. Robiłem iso 100 i iso 400, przy 30 sekundach , obie wartości później sprawdziłem z redukcją szumów. Okej, oto wyniki.
    Jpeg: 0 dead pixels

ISO 100 - 93655 hot pixels
    ISO 100 noise red. - 541215 h.p.
    ISO 400 - 452986 h.p.
    ISO400 noise red. - 1067551 h.p.

Tiff: 0 dead pixels

ISO 100 - 90259 hotów
    ISO 100 noise red. - 444632 hotów
    ISO 400 - 531859 hotów
    ISO 400 noise red. - 1050261 hotów

Zaniepokoiła mnie liczba hotów przy tych wartościach ISO z włączoną redukcją szumów, jakby dwa razy większa niż bez redukcji, nienormalne. Zrobiłem test jeszcze raz, tym razem tylko na tylko iso 400.

tiff:
    ISO 400 noise red. - 3 dead pix. i 1182871 hotów
    ISO 400 - 0 dead pix. i 516649 hotów

Jpeg:
    ISO 400 noise red. - 1 dead pix. i 1190452 hotów
    ISO 400 - 0 dead pix. i 526649 hotów.

No i. Strzelam tym Canonem ile wlezie, szumi nawet z lampą błyskową przy iso 400, czasami nic nie da się zrobić z szumem, układa się w formie kwadratów upstrzonych pikselami, zawsze używam RAWu. Niekiedy przy dobrych warunkach robi niezłe foty, ale o ładnym zachodzie słońca mogę zapomnieć. Gwarancja się skończyła, trzymam go bo jakoś się do niego przywiązałem i jakoś to wszystko idzie. Nie chcę go sprzedawać, bo ktoś będzie zawiedziony a ja będę miał wyrzuty sumienia. Czy ktoś może mi powiedzieć ile kosztuje wymiana matrycy i czy to się wogóle opłaca, może kupić nową 30tkę. Pozdrawiam.

jakcie
    Guest

Domyślnie

właśnie skończyłem testować mojego canona Power Shota A 540, tak z ciekawości ponieważ nigdy wcześnij nie robiłem mu testu, cóż, 0 hotów
    i 0 deadpixels, a jednak się da zrobić dobrą matrycę. 15 sek iso 100. Teraz w porównaniu z moją 350tką to naprawdę nie wiem co powiedzieć.
    Survival pewnie już masz nowy sprzęt ale Twoje pixelki to naprawdę nic poważnego nie było.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów