Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
Witam 580 EX II upadła, nie błyska, podejrzewam że pękł Palnik (nie wiem czy słusznie).
Zastanawiam się nad kupnem Palnika (około 50 zł) i samodzielną wymianą, jeśli ktoś robił taką czynność to proszę o podzielenie się wiedzą na ten temat.

Najważniejsze pytanie którego nie znalazłem w necie - jakim rezystorem / żarówką rozładować bezpiecznie kondensator w tej konkretnej lampie i jak to się robi ?, orientuje się ktoś jaki w tej lampie siedzi kondensator ? - Nie chciał bym robić tego przewodem na chama, a bez rozładowania kondensatora nie chce ryzykować życiem lampy i swoim zdrowiem.

No chyba że zna ktoś tani serwis w Warszawie który mi to zrobi tanio i szybko (w sobotę mam ślub więc potrzebuje drugiej lampy jako backup)
Od razu poszukałbym serwisu, bo skoro nie widzisz, czy palnik jest w kawałkach, to wcale nie musi być on przyczyną. Zaczniesz dłubać, to możesz popsuć bardziej , a może okazać się, że to jakiś drobiazg.
No ale jeśli koniecznie chcesz, to ja z reguły rozladowuję tym, co mam pod ręką, ale mam tego trochę, więc dokładnie Ci nie powiem. Na pewno minimum kilkuwatowym rezystorem, kilkaset omów. Nagrzewa się mocno, ale rozladowuje szybko. Drutem nie próbuj, szkoda kondensatora.