Widziałem ten wątek, ale nie ma odniesienia do 24-105 lub 70-300, a tego jestem najbardziej ciekawy.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Do krajobrazu skompletowałem zestaw C16-35/4L IS i C70-300L. Oczywiscie całe inne fotografowanie (podróżnicze także) obsługuję też tym zestawem.
Na dziś uważam, że jest to optimum jakości, wagi, kompaktowości i ceny. Zestaw 5DII + C16-35/4L + C70-300L wchodzi do malukiej torby Lowepro Event Messenger 150 (jak potrzeba ).
Są to obiektywy nowej generacji, ostre, kontrastowe z wydajnym IS.
Dokup sobie C70-300L, zobacz jak Ci to leży.
Też myślałem o takim podejściu - wywalić C24-105 i zakupić C70-300L. Tylko czy nie brakuje czasem ogniskowej? Przy chodzeniu po miastach wybierasz szerokokątny czy zoom? Bo osobiście po miastach biegam z C24-105.

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
Nie warto iść w kompakty/ bezlusterkowce , zestaw, który zaproponował marfot jest optymalny pod względem IQ jak i praktycznego, popartego doświadczeniem fotografowania. Osobiście podczas podróży i górskich wędrówek korzystam z podobnego zestawu: 16-35/4 IS+50/1.4+70-200/2.8II (ten ostatni obiektyw chociaż ciężki, ale obrazek rewelacja , gdybym go nie miał kupiłbym właśnie 70-300LIS). Obiektyw 28-300 L ze względu na szeroki zakres ogniskowych nie jest w stanie zapewnić bardzo dobrego IQ w całym zakresie z powodów konstrukcyjnych (nie da się w sposób optymalny technicznie tego zrealizować i trzeba skorzystać z daleko idących kompromisów). Żaden zestaw bezlusterkowy/ kompaktowy nie zapewni jakości: FF+odpowiednie szkła. Zawsze to będzie jakiś kompromis (gorsza jakość) w zakresie IQ, oczywiście ważący mniej.
Czy ja wiem... widziałem ostatnio zdjęcia z bezlusterkowca o bardzo dobrej jakości:
http://paulstamatiou.com/photos/gear/

Gdyby nie cena tego zestawu, sam myślałbym nad przesiadką. Czekam aż to potanieje i może z czasem się przesiądę.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
albo taniej 17-40 f4 L + 70-300 L
Nie chcę taniej, chcę lepiej i wygodniej Mam już 16-35 F4.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
Koraf dla mnie jakość 28-300 jest zadowalająca ale za to uniwersalność nie do pobicia
Masz może flickr lub jakieś sample w sieci?