Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tamron 17-50 Di II VC ustawienie bliskiej ostrości

Domyślnie Tamron 17-50 Di II VC ustawienie bliskiej ostrości

Witam, nie znalazłem tematu który by mi pomógł.
    Mój sprzęt to Canon 700d + Tamron 17-50 Di II VC. Szkła używałem do filmowania, zdjęć pamiątkowych czyli amatorsko. Potrzebuję używać go jako sprzętu do robienia zdjęć podczas skoków spadochronowych. Ustawiam aparat na preselekcję przysłony, f3.2, Balans Bieli: Auto, ISO: Auto lub ręcznie w zależności od warunków, Ogniskowa najkrótsza: 17mm. Obiektyw ustawiam na ostrość manualną na tzw. nieskończoność. Ostrość mam dopiero na odległość 4m+ . Potrzebuję ostrości w odległości 0,5m-1m+. Czy da się w ogóle ustawić tak ten obiektyw aby spełnił moje oczekiwania? Chłopaki używają Sigmy 10mm, Tokiny 10-17mm i nie mają z tym problemu. Ustawiają ostrość na nieskończoność i mają ostrość 0.3m-0.5m+. Ew. proszę abyście doradzili mi jakiś obiektyw nie krótszy niż 12mm/fish eye, który sprawdziłby się w zdjęciach w ruchu oraz spełniłby moje oczekiwania.
    Z góry dziękuję za każde wskazówki!
    Ostatnio edytowane przez przemektryko ; 14-08-2015 o 14:25

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Tamron 17-50 Di II VC ustawienie bliskiej ostrości

Dla tego obiektywu, o ile się nie mylę, minimalna odległość ostrzenia to 29cm, więc jest w zakresie który podajesz. Moim zdaniem sprawdź dobrze, czy to aby na pewno 4m, poza tym, czasami zależy od ustawiania ostrości manualnie przez wizjer lub na wyświetlaczu. Bardziej bałbym się ostrości na f3.2, poza tym nie rozumiem, ty z aparatem skaczesz, czy robisz te zdjęcia z innej pozycji ? Co oznacza ostrość manualna na tzw. nieskończoność ? Zwykle ostrość ustawia się na obiekt, czyli jest zależna od odległości ...

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

poczytaj o hiperfokalnej

poza tym to jest niemożliwe by przy f4 i ustawianiu ostrości na nieskonczoność przy 10mm na apsc ostrość była od 0.3m. to jest fizycznie niemożliwe. albo zwiększ przysłonę albo ostrz na bliższą odległość. poza tym ty masz 17mm, a oni 10mm, im szerzej tym wieksza głębia ostrości
    Ostatnio edytowane przez p0m ; 14-08-2015 o 17:17
    ebe ebe

Tak, skacze z tym aparatem a co za tym idzie nie mam możliwości manualnego ostrzenia do każdego zdjęcia. Auto-focus niestety nie wyrabia przy tej prędkości poruszania się obiektów. Ostrość na "nieskończoność" przedstawiam na poniższym zdjęciu:

Co do głębi ostrości to tak, wiem o tym, przy mojej 17mm będzie inna niż przy 10mm.

Podsumowując: ostrości na Tamronie 17-50mm nie udało mi się uzyskać w warunkach w jakich się skacze. Kupiłem inny obiektyw. SIGMA 10mm na AF radzi sobie znakomicie.

Temat można zamknąć.

Uprawnienia umieszczania postów