Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Proszę o poradę co kupić: lustrzanka, używka do 1000 PLN

Bierz Canona 40D. Mam od wielu lat i równolegle używam z Canonem 1D mark3. 40-tka to kawał solidnego sprzętu, z dobrym AF-em, trybem LV dzięki czemu używanie starych manuali to bajka. 10MPix, to na dzisiejsze standardy niewiele, ale spokojnie pozwoli na wydruki A3 - a RAWy nie będą zawalały dysku. Puszka jest solidnie wykonana, dobrze leży w dłoni. Z kolei Nikon nie da Ci takich kolorów jak Canon (szczególnie przy portretach), a trzycyfrowe EOSy (400d, 450d, itp.) mają gorszy AF, ergonomię i materiały obudowy. Jak dla mnie 40D to najbardziej optymalny wybór. Szukaj czegoś z przebiegiem poniżej 40tys (Canon gwarantuje żywotność migawki dla tego modelu na 100tys i w razie wcześniejszej awarii bezpłatnie wymienia).
    Jak uda Ci się jeszcze dokupić do niego kita 18-55 stm, to będzie to całkiem fajny zestawik.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    To po co Ci lustro? Za tysiaka poszukalbym Sony Nexa z kitem.
    w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.

ale ciagnac mysl namoamo, to ja bym nawet poszedl dalej i przyjrzal sie opcjom lepszych kompaktow, tych ktore daja mozliwosc manualnej kontroli nad ekspozycja. malzonce zanabylem ostatnio Panasonika LX100 i to jest fantastyczny aparat - maly, z solidnym optycznie jasnym szklem, niezla matryca i bardzo sympatyczna obsluga. przy czym to oczywiscie jest grubo powyzej 1000 PLN wiec tu w gre wchodzilby poprzednik tego modelu - LX5 albo LX7. to ma ta dodatkowa zalete, ze rozmiarowo jest duuuuzo mniejsze niz lustro z dwoma obiektywami, wiec i wygodniejsze w podrozy.

jesli to jednak ma byc lustrzanka... to moze byc Canon 450D moze byc Nikon D5000. tym wszystkim da sie calkiem fajnie zdjecia robic...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

a dlaczego panasonica a nie canona G?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    a dlaczego panasonica a nie canona G?
    no albo tak. stosownie do potrzeb, mozna sobie wybrac konkretny model.
    Canon G12 vs Panasonic DMC-LX7 - Our Analysis
    Canon G12 vs Panasonic LX7 Detailed Comparison

jesli chodzi o konkretny przypadek mojego wyboru - na polce cenowej Panasonika LX100 jest G1X mkII a to dla mnie nie byla zadna alternatywa. Panas jest mniejszy i lzejszy (duza zaleta dla malzonki) ma lepsza obsluge manualna i do tego wizjer elektroniczny (nb znakomitej jakosci) wiec mozna go uzywac tez w sloneczny dzien. G1X mialby dla mnie sens chyba tylko gdybym focil duzo kwiatkow z perspektywy zaby, bo gibany ekranik to jedyna jego przewaga nad LX100
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-08-2015 o 11:27
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dzieki za linki
    ale tani ten panas to nie jest
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Polecam Canona 40d, jak trafisz na niezajechany egzemplarz będzie na pewno Ci nieźle służył, a jest to ciągle kawał dobrego sprzętu.
    Tutaj np. z dość niskim przebiegiem i w niezłej cenie : Canon 40D + 2x bateria + CF 16 GB + torba Vanguard (5589203207) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Do tego kita najtańszego dokupić i szkolić warsztat, a z czasem dokupić 50mm.

Powodzenia w wyborze.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w oryginalnym poscie dosc wyraznie stoi "chce lustrzanke" ale malo uzasadnienia dlaczego akurat lustro, poza wzmianka o latwiejszej kontroli nad ekpozycja.
    Można dziś kupić bezlusterkowce z wymienna optyką, to fakt. Jednakże w odróżnieniu od małpek i innych smart aparatów, lustro ma tę zaletę,
    że fotograf widzi to co widzi szkło (a później matryca). Jeśli ostrzy to manualnie i efekt ten widoczny jest "na żywo". Główną wadą sprzętu który posiadam jest właśnie koszmarne łapanie ostrości za pomocą przycisków, oglądane w elektronicznym wizjerze (nie mówiąc o słabym wyświetlaczu w słoneczny dzień). Rozmywanie tła w tych warunkach to bardziej kwestia przypadku niż umiejętności.
    Dziękuje wszystkim za dotychczasowe porady, zaraz sobie spisze propozycję i spróbuję poszperać.

Dopiero zaczyna Awatar max5

jak kolega wcześniej wspomniał 40D plus 18-55 STM, lub ode mnie 50D z przebiegiem 3tyś

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów