Dawaj PEKAO nie mogę się doczekać.![]()
1.) Strasznie radioaktywna i prześwietlona trawa, moim zdaniem robienie zdjęć pod słońce praktycznie mija się z celem.
2.) Krzywo.
3.) BF, krzywo.
4.) Krzywo i trochę spóźnione.
5.) Tu też ostrość leci do tyłu.
6.) Ciasno z lewej strony, ale to już szczegóły.
7.) Strasznie razi półczłowiek z prawej strony, patrząc po separacji od tła spokojnie był zapas na zmieszczenie go całego w kadrze. Powinno być też trochę jaśniej.
8.) BF, zdecydowanie zbyt ciasno, niepotrzebnie ucięta noga, do tego osobiście bardzo nie lubię pionowych kadrów w PN.
Tak całościowo:
Przy ciemnicy f/4 nie wychodziłbym poza 1/1000s.
7dmk2 to nie 1 DX czy inny D4 z ktorego zdjecia z ISO 1600-3200 mozna puszczac bez odszumiania/wyostrzania, przydałoby się im poświęcić trochę czasu w PP.
Widać, że wiele zdjęć było docinanych w PP co odbija się na jakości i GO.
Sprawdź czy nie masz BF, pojawia sie on na wielu zdjęciach.
Połączenie 7dmk2 z 70-200 f/4 jak dla mnie jest lekko pozbawione sensu, niby jest te 10 fps, ale w praktyce jest to 10 fps szumu, ziarna i bałaganu na zdjęciach wynikającego ze słabej izolacji od tła.
Ostatnio edytowane przez Mariusz Harbatowicz ; 11-08-2015 o 22:30
pomijajac cala reszte, nie lepiej bylo zejsc do ISO 100 przy dluzszych czasach? (1/1000 spokojnie wystarcza, ja czesto schodze nawet do 1/800 czy 1/640 jesli jest jakas ciemna piwnica)
Rozumiem, w sobotę dwie kolejne okazje na małe testy i poprawki
Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Dołączę się z czasem.
Wchodzenie powyżej 1/1600 ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy nie możemy utrzymać pełnego otwarcia obiektywu przy bazowym ISO.?
1/1250 Jak dla mnie optymalny czas.
1/1000 Jeżeli mamy pecha i konieczność mocnego cropowania mogą już się powoli zacząć pojawiać poruszenia.
1/800 Najdłuższy sensowny czas.
1/640, 1/500 Jedynie w skrajnych przypadkach, gdy ISO wychodzi poza 6400.
Reszta uwag w gruncie rzeczy pokrywa się z tym co napisałem w poprzednim poście/na priv.