Czemu tak sądzisz? Tokina jest diagonalną "rybką" dla cropa przy 10mm, dla FF przy 16-17mm. Za to po "oberżnięciu" osłony (auć!) staje się kołową "rybką" dla FF.
W przypadku krajobrazówek zaletą LV jest histogram na żywo z korekcją na zadaną ekspozycję.
Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 21-11-2008 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
Fotograf platoniczny
dla FF nic z tego nie będzie - albo będzie dawać niepełne pole obrazowe, albo abberacje sferyczne sprawią, że tych zdjęć nie będzie się dało oglądać
poza tym - co to za kołowa ryba na 10mm? minimum 16
w nastawianiu ostrości ani trochę to nie pomożeW przypadku krajobrazówek zaletą LV jest histogram na żywo z korekcją na zadaną ekspozycję.
Próbowałeś, czy "filozujesz"???
Ja nie sądzę - ja to wiem, a wynika to z oznaczenia obiektywu przez producenta symbolem DX - czyli szkiełko zaprojektowane i produkowane jest dla puszek z cropem.
Hmm, teoretycznie da się podpiąć - w końcu ten sam bagnet.
Ale efekty... no cóż zainteresowanych odsyłam pod dwa adresy:
http://www.flickr.com/photos/12746467@N03/1345920739/
http://canon-board.info/showthread.p...tokina+fisheye
Tylko nasuwa się pytanie - czy o to chodzi???
Jak dla mnie zakup tego szkiełka dla FF to pomyłka.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Alde - widzialem sample Sigmy 8mm i miala podobne flary jak peleng (przyjamniej na samplach, ktore ja widzialem)
Peleng + EOS 500 (analog)
Czy ktos posiadaczy Pelenga probowal zmienic standardowy dekielek na cos innego? Cokolwiek, co bedzie bardziej pewnym i stabilnym zabezpieczeniem szkla?
Wiadomo, ze peleng nie posiada gwintu, jednak moze istnieja jakies inne sposoby (nawet domowe) na zmiane dekielka. ?
Napisał swaligora:
Ja bym to raczej nazwał: obiektywy wysokokontne (od stanu konta). Bez urazy - mam nadzieję!Temat obiektywów szerokokontnych był już poruszany na forum w kilku wątkach, lecz przeważnie skoncentrowane są one wokół wysokiej klasy sprzętów za ciężkie pieniądze.
Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)