Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: Jeżeli nie Peleng to co ?

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ... Wogole ogladajac sample ciezko zobaczyc jakies wielkie plusy sigmy wzgledem pelenga... [/IMG]
    Ostrość szczególnie na brzegach i paskudne flary pelenga pod słońce a to przy panoramach jest ważne ... a i ta dodatkowa szerokość przydaje się jak panoramę łazienki się robi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No i pamiętać trzeba o tym, że Tokina 10-17 Fisheye to szkiełko dla aparatów z cropem, ale to chyba wiecie...
    Czemu tak sądzisz? Tokina jest diagonalną "rybką" dla cropa przy 10mm, dla FF przy 16-17mm. Za to po "oberżnięciu" osłony (auć!) staje się kołową "rybką" dla FF.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Pomaga gdy robisz makro ze statywu, wtedy w liveview włączasz zooma i widzisz dokładnie na który ułamek milimetra jak ostrość wypada. W pozostałych przypadkach - nie widzę sensu a już na pewno nie w przypadku fisheye czy krajobrazówek vs ręczne ostrzenie w liveview.
    W przypadku krajobrazówek zaletą LV jest histogram na żywo z korekcją na zadaną ekspozycję.
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 21-11-2008 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Czemu tak sądzisz? Tokina jest diagonalną "rybką" dla cropa przy 10mm, dla FF przy 16-17mm. Za to po "oberżnięciu" osłony (auć!) staje się kołową "rybką" dla FF.
    dla FF nic z tego nie będzie - albo będzie dawać niepełne pole obrazowe, albo abberacje sferyczne sprawią, że tych zdjęć nie będzie się dało oglądać
    poza tym - co to za kołowa ryba na 10mm? minimum 16

W przypadku krajobrazówek zaletą LV jest histogram na żywo z korekcją na zadaną ekspozycję.
    w nastawianiu ostrości ani trochę to nie pomoże
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Próbowałeś, czy "filozujesz"???

Ja nie sądzę - ja to wiem, a wynika to z oznaczenia obiektywu przez producenta symbolem DX - czyli szkiełko zaprojektowane i produkowane jest dla puszek z cropem.

Hmm, teoretycznie da się podpiąć - w końcu ten sam bagnet.
    Ale efekty... no cóż zainteresowanych odsyłam pod dwa adresy:

http://www.flickr.com/photos/12746467@N03/1345920739/

http://canon-board.info/showthread.p...tokina+fisheye

Tylko nasuwa się pytanie - czy o to chodzi???
    Jak dla mnie zakup tego szkiełka dla FF to pomyłka.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Alde - widzialem sample Sigmy 8mm i miala podobne flary jak peleng (przyjamniej na samplach, ktore ja widzialem)

Peleng + EOS 500 (analog)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    na cropa to Tokina 10-17 fisheye zoom (tania), Sigma 10 (znośna) i Sigma 4,5mm (droga)
    na FF: Zenitar 16 (bardzo tani), Sigma 16, Canon 15 (znośny)
    gdzies w necie widzialem sample Tokiny z 5D, na 10mm byla tragedia, czarna wineta, natomiast na 15-17 mm bylo super!
    Tokina 10-17 = APS-C, FF
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czy ktos posiadaczy Pelenga probowal zmienic standardowy dekielek na cos innego? Cokolwiek, co bedzie bardziej pewnym i stabilnym zabezpieczeniem szkla?
    Wiadomo, ze peleng nie posiada gwintu, jednak moze istnieja jakies inne sposoby (nawet domowe) na zmiane dekielka. ?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Napisał swaligora:
    Temat obiektywów szerokokontnych był już poruszany na forum w kilku wątkach, lecz przeważnie skoncentrowane są one wokół wysokiej klasy sprzętów za ciężkie pieniądze.
    Ja bym to raczej nazwał: obiektywy wysokokontne (od stanu konta). Bez urazy - mam nadzieję!
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów