jak będziesz jej rzadko używał to chyba najlepiej obecnie kupić 50 1.8 stmna pewno warto mieć w torbie
jak będziesz jej rzadko używał to chyba najlepiej obecnie kupić 50 1.8 stmna pewno warto mieć w torbie
SONY
50 STM zbiera całkiem dobre noty... Optykę troszkę poprawili względem 50 1.8 II. 50 1.4 jest znacznie droższa a w sumie optycznie nie lepsza... Ma niby 1.4. Choć to 1.4 bywa mydlane przy dużych kontrastach. Sam powoli przymierzam się do 50 STM. A na pełnej klatce to zupełna klasyka! Moim pierwszym aparatem był Canon AT-1 własnie z 50 1.8. Na pełnej klatce 50mm zawsze się przyda.
zostawic 5d. sprzedac te dwa ciemne dziady. w ich miejsce 24L oraz 85L. i sikasz z zachwytu.i nie brac nowych szkiel. znalezc zadbane uzywane!
W razie zainteresowania mam nowe EF 50mm 1.8 II - leży w szafce od 5 lat - raz użyte. Mogę oddać*za grosze.
Czyli wydać 8k razem;] na jasne szkła do krajobrazu.
nawet droga puszka 6D to 6,5k i zostaje trochę na jakieś szkiełko. 6 to inna epoka cyfrowa i tyle. Nie wiem czy lepsza czy gorsza, bo do pejzaży nie potrzeba iso pierdylion a ważniejsza jest dynamika tonalna.
Szczerze to wolę w plener brać 5, bo posiadam obie te puszki. Dlaczego? bo mniej szkoda:P jakby zaczęło padać, czy w razie innych przygód (upadki statywu...).
czyli do mojej fotografii -krajobraz- zdecydowanie 50 STM -poczekam jak będzie w sklepie, mieszkam na Islandii i tu wszystkie nowości są opóźnione - oczywiście czasem również pstryknę jakiś portret , czy możecie mi jeszcze pomóc bo mam okazję kupić używany obiektyw 85 1,8 za około 700 pln , czy może lepiej sobie odpuścić.
Cubbus , zastanawiałem się nad zamianą moich obiektywów na 24-70 2,8 ale wtedy zostanę bez tele i przy krajobrazie nie wiem czy ma to sens, proszę o opinie.Dziękuję
Ostatnio edytowane przez jaceks ; 11-08-2015 o 12:06
a te 50mm nie bedzie ci za wąsko?
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
No i temat się fajnie rozwija. Chcesz sobie kupić 50 żeby potrenować fotografowanie stałką - dobrze - 50 będzie najbardziej uniwersalna do 5D. Ale uwierz mi że do krajobrazu nie potrzebujesz żadnych dodatkowych klamotów - masz wszystko - jest szeroko, jest środek zakresu i jest tele. Jasne szkła do krajobrazów są w 99% niepotrzebne. IMO szkoda kasy. Masz wystarczające narzędzia - naucz się z nich dobrze korzystać i możesz nawet wygrywać konkursy NG.
Ostatnio edytowane przez ds74 ; 11-08-2015 o 12:56