Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
taaaa ,kolejny miszcz ostrości
zamiast testu obiektywu zrób sobie test wiedzy z podstaw fotografii
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
tfu 20seknie 1/20 ... , wiesz w sumie nie takie czasy ludzie robią na statywach alewciąż moze to powodować poruszenie
![]()
jest lato, kwiaty w ogrodzie
ja wczoraj robiłem testy na kwiatkach
i od razu widać czy ostre czy nie
ja tez foce w ogrodzieale żona suszy mi głowę o malowanie podestu
![]()
Zdjęcia w pierwszym poście (robione wewnątrz tamronem dla tej drewnianej szkatułki na komodzie) były robione na statywie gdzie aparat był sterowany przez program EOS Utility 2 i w żaden sposób nie był dotykany. Nikt nie chodził też po podłodze, komoda była nie ruszana, w domu nie mam wiatruZdjęcia z balkonu robione z ręki na obu obiektywach robione na czasie 1/20 siedząc czterema literami na stołku i trzymając aparat w rękach z łokciami opartymi na nogach. Są tam exify z parametrami i czasem wykonania zdjęcia. Gdybym robił nieostre zdjęcia na obu obiektywach nie zawracałbym sobie głowy ani dla Was. Podejrzewam, że również nie zawracałbym głowy gdyby przeszło przez moje ręce 30 - 50 obiektywów. Nie każdy kto zaczyna jest mistrzem w dziedzinie. Ostatnia rzecz o jakiej marzę to testy obiektywu na balkonie. Chętnie spędziłbym ten czas w plenerze. Pytam o opinię ponieważ nie potrafię określić czy obiektyw ma wadę czy nie (skoro zdjęcia z 18-55 za 300 zł wychodzą ok). Wiem na pewno, że nauka fotografii na uszkodzonym sprzęcie to tak jak uczyć się grać na gitarze, która nie stroi.
GalaktycznyMuczaczo, dzięki za wskazówki. Zwiększyłem czas na 1/320 i faktycznie zdjęcia z tamrona są ostre na balkonie. Przy takim ustawieniu nie potrafię jednak zrobić zdjęcia bez ziarna wewnątrz przy odpowiedniej jasności (nie mam zewnętrznych lamp, z wbudowanej nie umiem na razie korzystać, zdjęcia wychodzą brzydkie). Na zewnątrz przy takim czasie jest ok z VC i w sumie bardzo dobrze bez VC. Czyli w spróbuję doedukować się jak przy 1/320 osiągnąć odpowiednio jasne zdjęcie w pomieszczeniu bez statywu(najbardziej właśnie na tym mi na obecną chwilę zależy). Jeżeli się nie da to nic, sprzedam ten obiektyw i dozbieram na coś innego. Na pewno kolejny będzie Canon, nie chcę już ryzykować. Mimo złego jak się okazało ustawienia parametrów dalej mam wrażenie, że ten mechanizm stabilizacji wpływa na to, że zdjęcie jest poruszone na dłuższym czasie migawki (no bo jaka może być inna przyczyna na zdjęciach z pierwszego posta?).
Na razie z wiedzy wyciągniętej z instrukcji myślałem że najlepiej ustawiać iso na jak najniższą wartość, później korygować otwarcie przysłony w zależności od tego jaką głębię ostrości chcę uzyskać i na końcu sterować czasem migawki schodząc na coraz większy czas rozjaśniając tym samym zdjęcie (na razie fotografuję tylko sceny statyczne, dynamicznych nie ruszam). Jeżeli czas potrzeby jest na tyle duży, że zdjęcie wychodzi nieostre to na końcu zwiększyć iso, żeby zdjęcie było ostre i jasne na tyle na ile mi zależy. Nie dotykam na razie tematu balansu bieli i innych parametrów bo nie umiem, poza tym można to zmieniać w DPP Canona. Na razie staram się na tyle dobrze dopasować parametry, żeby na wyświetlaczu zdjęcie wyglądało możliwie najbliżej tego jak widzi moje oko. Czy jest to poprawnie czy nie? Nie wiem, douczę się jak będzie czas, zarabiać na chleb też trzeba.
Dla kolegi becekpl dziękuję za konstruktywne odpowiedzi. Ty pośmiałeś się z tego, że nie umiem dobrać parametrów a ja z tego, że nie umiesz ogarnąć dysku google, swoją drogą prostego jak budowa cepa :P Cieszy mnie to, że dostarczyłem rozrywki i jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi w wątku. Gdyby ktoś jeszcze skomentował to jeżdżenie kadru przy ostrzeniu to będzie miło. Chodzi mi tylko o to czy w innych obiektywach też to występuje.
Edit: Może wyjaśnię dokładniej. Na filmie widać jak uruchamiam w programie AF i w tym momencie kadr drży i zjeżdża w dół i w lewo po czym pod koniec filmu wraca z powrotem. Niezależnie od tego czy aparat jest na statywie czy robię zdjęcie z ręki występuje to bardzo często i tylko przy włączonym VC. Po prostu celując w jakiś element punkt AF zawsze zjeżdża właśnie w dół i w lewo. Gdy wyłączę VC takiego efektu nie ma, również na kitowym obiektywie to nie występuje. To jeżdżenie kadru jest spore. Widać to po zdjęciach szkatułki na komodzie. Mimo, że aparat nie dotykany i zdjęcia wyzwalane z komputera to kadr się zmienia. Według mnie nie powinno tak być. Chyba wyślę jednak ten obiektyw do serwisu. Może ten system VC powoduje jakieś ruchy optyki i dlatego przy krótszym czasie migawki nie jest to widoczne natomiast przy dłuższym rozmazuje zdjęcie. Nie znam się ale dla mnie to jedyne wytłumaczenie dlaczego zdjęcia ze statywu bez dotykania aparatu w dodatku robione w mieszkaniu są rozmazane. No chyba, że wstrząsy sejsmiczne![]()
Ostatnio edytowane przez Krzysiek ; 08-08-2015 o 16:45
uczyć się nie musisz czy czas masz czy nie
nie znając podstaw fotografii wychodzą takie koszmarki jw.
i teraz się po prostu zastanów czy potrzebne ci lustro i od czego
bo co prawda można w takim aparacie przestawiać różne pokrętła bardziej lub mniej kreatywnie ale zdjęcia z tego nie będzie