Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: Zmiana kita w C550D

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Zmiana kita w C550D

Cytat Zamieszczone przez angel87 Zobacz posta
    Cześć, pozwolę się podpiąć pod ten wątek. Również posiadam canona EOS 550D. I nie do końca jestem zadowolona z kitowego obiektywu (mam 18-55, f/3.5-5.6 IS II). Mam wrażenie, że zdjęcia wychodzą słabo ostre, do tego kolory są "szare"
    To, że masz obiektyw kitowy, to nie oznacza, że jest on do kitu. Owszem, nie jest to nie wiadomo co, ale można zrobić z jego pomocą przyzwoite zdjęcia. Masz sznurek, nota bene z naszego forum:
    http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30159/
    Nie wszystkie zdjęcia są widoczne, urok serwerów. Ale popatrz na te, które są. Kupno 18-55 STM nie byłoby złą decyzją, sam obiektyw jest lepszy od poprzednika, ale jak znów okaże się, że nie ma kolorów?...Problem chyba leży gdzie indziej i rozwiążesz go "po kosztach", pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    To, że masz obiektyw kitowy, to nie oznacza, że jest on do kitu. Owszem, nie jest to nie wiadomo co, ale można zrobić z jego pomocą przyzwoite zdjęcia. Masz sznurek, nota bene z naszego forum:
    http://www.canon-board.info/pozostal...x-800px-30159/
    Nie wszystkie zdjęcia są widoczne, urok serwerów. Ale popatrz na te, które są. Kupno 18-55 STM nie byłoby złą decyzją, sam obiektyw jest lepszy od poprzednika, ale jak znów okaże się, że nie ma kolorów?...Problem chyba leży gdzie indziej i rozwiążesz go "po kosztach", pozdrawiam
    Przejrzałam te zdjęcia...niektóre są naprawdę niesamowite ciekawe na ile kolory tak wychodzą, a na ile to kwestia obróbki zdjęć co do STM jestem przekonana, że nie będzie kolorów ale ma o wiele lepszy AF, cichy i do tego można podpiąć jakieś filtry, bo przednia soczewka się nie rusza.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Staram się normalnie używać różnych przesłon. Aczkolwiek staram się nie przekraczać f/11, podobno powyżej tej wartości obraz sporo traci na jakości. Tutaj starałam się dowiedzieć jak ten obiektyw ostrzy... przy pomniku wyszło mi chyba, że przy f/1.4, f/1.8 jest bardzo mały zakres, w którym obraz jest ostry (widać to na pomniku, często głowa już nie była ostra). Dopiero przy f/3.5 "zakres ostrości" był chyba ok. Testy na optyczne.pl czytałam, ale chyba nie wiele mi rozjaśniły...
    bedac gdzies daleko od domu ,zwiedzajac pewna siwtynie podszedl do mnie azjata i poprosil zebym mu jego aparatem zrobil fote
    biore do reki i widze ze av ustawione na 22
    chce zmienic ale nie tak ma byc
    facio wszytsko walil na f22 (przy slabszym swietle pewnie zjezdzal)canon bodajże 650d z kitem chyba
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 30-08-2015 o 16:50
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    T.M.

ciekawe na ile kolory tak wychodzą, a na ile to kwestia obróbki zdjęć co do STM jestem przekonana, że nie będzie kolorów
    Rzecz w tym, że zrobienie zdjęcia nie kończy się na wciśnięciu spustu migawki, a postprodukcja jest tak samo ważna jak np. kadrowanie. U mnie na podglądzie wszystkie zdjęcia są wyprane z kolorów, bo mam nastawiony styl obrazów neutral, gdzie wszystko jest wyzerowane. Możesz oczywiście poprzestawiać suwaki i wtedy kolory na podglądzie będą, ale dla formatu raw nie ma to znaczenia

Dopiero zaczyna

Rzecz w tym, że zrobienie zdjęcia nie kończy się na wciśnięciu spustu migawki, a postprodukcja jest tak samo ważna jak np. kadrowanie. U mnie na podglądzie wszystkie zdjęcia są wyprane z kolorów, bo mam nastawiony styl obrazów neutral, gdzie wszystko jest wyzerowane. Możesz oczywiście poprzestawiać suwaki i wtedy kolory na podglądzie będą, ale dla formatu raw nie ma to znaczenia
    Najbardziej to bym chciała żeby zdjęcie zrobione było takie, żeby nie trzeba było obrabiać wiem...marzenie ściętej głowy poustawiałam sobie w aparacie swoje ustawienia kolorów, kontrastów i nasycenia...i na razie nie wiele to daje. Ale odkryłam, że mój aparat ma coś takiego jak histogram w wersji "live", więc może w końcu moje zdjęcia będą dobrze naświetlone (a przez to nie "poprzepalane"?)... dobrze czasami bardziej wnikliwie poczytać instrukcję. Ale chyba trochę odchodzimy od tematu głównego
    Ostatnio edytowane przez angel87 ; 31-08-2015 o 23:54

Miasto
    T.M.

Ale chyba trochę odchodzimy od tematu głównego
    Bynajmniej. Dobre naświetlenie zdjęcia przekłada się wprost na m.in. odpowiednie kolory

Najbardziej to bym chciała żeby zdjęcie zrobione było takie, żeby nie trzeba było obrabiać
    Takie rzeczy to tylko w erze . Żart, ale odnosząc się do cytatu: możesz robić jpg i nie obrabiać, jeżeli go idealnie naświetlisz. Ale to nie o to chodzi.

Decyzja o tym jak podejdziesz do tematu fotografii należy do Ciebie. Czy chcesz pozostać na etapie pstrykania, do którego wystarczy zwykły kompakt, czy masz ambicje na więcej. Podpowiadam: wybierz drugą opcję

Dopiero zaczyna

Bynajmniej. Dobre naświetlenie zdjęcia przekłada się wprost na m.in. odpowiednie kolory

Takie rzeczy to tylko w erze . Żart, ale odnosząc się do cytatu: możesz robić jpg i nie obrabiać, jeżeli go idealnie naświetlisz. Ale to nie o to chodzi.

Decyzja o tym jak podejdziesz do tematu fotografii należy do Ciebie. Czy chcesz pozostać na etapie pstrykania, do którego wystarczy zwykły kompakt, czy masz ambicje na więcej. Podpowiadam: wybierz drugą opcję
    Skoro ery już nie ma, to takie rzeczy się nie zdarzają nie po to kupowałam lustrzankę, żeby strzelać zdjęcia na auto ale na razie zgłębiam jeszcze raz tajniki przesłony, czasu naświetlania, WB i korekty ekspozycji...ale chwilowo te informacje mnie chyba przerastają... mam nadzieję, że jednak uda mi się to ogarnąć...

Dopiero zaczyna Awatar Domcia
    Miasto
    Wrocław

Skoro ery już nie ma, to takie rzeczy się nie zdarzają nie po to kupowałam lustrzankę, żeby strzelać zdjęcia na auto ale na razie zgłębiam jeszcze raz tajniki przesłony, czasu naświetlania, WB i korekty ekspozycji...ale chwilowo te informacje mnie chyba przerastają... mam nadzieję, że jednak uda mi się to ogarnąć...
    Nie zniechęcaj się, nie da się z dnia na dzień, to wymaga czasu i praktyki, nie forsuj się też do opanowania wszystkiego na raz. Bierz etapami, np. w tym tygodniu będę ćwiczyć kadrowanie, w następnym coś innego. Byle ćwiczyć. Elementy same zaczną się łączyć.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie rozumiem
    chcesz czy nie chcesz?
    jak chcesz to wykup kurs podstawowy skoro czytanie ci nie idzie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Domcia Zobacz posta
    Nie zniechęcaj się, nie da się z dnia na dzień, to wymaga czasu i praktyki, nie forsuj się też do opanowania wszystkiego na raz. Bierz etapami, np. w tym tygodniu będę ćwiczyć kadrowanie, w następnym coś innego. Byle ćwiczyć. Elementy same zaczną się łączyć.
    tak zrobię, dzięki za radę

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nie rozumiem
    chcesz czy nie chcesz?
    jak chcesz to wykup kurs podstawowy skoro czytanie ci nie idzie
    I po co ta złośliwość? Czy ja gdzieś napisałam, że czytanie mi nie idzie? Napisałam tylko, że na razie te informacje mnie przerastają. Muszę to przeczytać kilka razy, poćwiczyć z aparatem żeby zrozumieć o co chodzi. Nie da się wszystkiego na raz ogarnąć.

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów