Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Wątek: Zmiana kita w C550D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Zmiana kita w C550D

Cytat Zamieszczone przez Scorpius Zobacz posta
    Wstrzymaj się chwilkę ze zmianą kit'a. Kup 50 1.8 i zobacz jak się "pracuje" z jasnym szkłem. Zmiana 18-55 IS II na 18-55 STM niewiele da. Odydwa są tak samo ciemne, optycznie nie ma wielkiej różnicy, jedynie af STM jest wyraźnie lepszy... Co do wspomnianych kwiatków... Czy nie było tak, że byłaś ZA blisko? Bliżej niż minimalna odległość ostrzenia?

Wysłane przy użyciu Tapatalka
    Dostałam do testów Sigmę 30 mm 1.4, więc jak tylko wyzdrowieję wyruszę na robienie zdjęć i zobaczę jak wypada jasne szkło. Co do odległości od kwiatka to nie pamiętam... Zastanawiam się, czy dla AF tylko nawet nie warto wymienić. Mogę kupić w niezłej cenie używany STM...

Dzięki wielkie za sugestie i za cierpliwość

Coś już napisał

A ja zaproponuje wyprobowanie czegos, za co pewnie zostane wysmiany... 40mm f2.8. Nie jest za szeroko a swiatlo wystarczajace. Ostrzy naprawde sprawnie i celnie. Do tego niedrogi. Dokupic 85 1.8 (kolega lubi ciasno ) i ma dwa szkla na rozne okazje. Uzywam obu i oba znajduja zastosowanie a ja mam pewnosc, ze bedzie ostro. Jesli masz okazje wyprobowac, to zachecam. Jak kupowalem to powiedziano mi, ze bede smieznie wygladal... Nie kupilem go dla wygladu...

Wysłane z ... za pomocą Tapatalk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez midget Zobacz posta
    A ja zaproponuje wyprobowanie czegos, za co pewnie zostane wysmiany... 40mm f2.8. Nie jest za szeroko a swiatlo wystarczajace. Ostrzy naprawde sprawnie i celnie. Do tego niedrogi. Dokupic 85 1.8 (kolega lubi ciasno ) i ma dwa szkla na rozne okazje. Uzywam obu i oba znajduja zastosowanie a ja mam pewnosc, ze bedzie ostro. Jesli masz okazje wyprobowac, to zachecam. Jak kupowalem to powiedziano mi, ze bede smieznie wygladal... Nie kupilem go dla wygladu...

Wysłane z ... za pomocą Tapatalk
    Pod FF bardzo fajny obiektyw, pod cropa mi nie podpasował

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Jest przecież 24stm

Dopiero zaczyna

Miałam dzisiaj w końcu okazję przetestować sigmę 30 mm 1.4 EX DC oraz tamrona 17-50 mm xr di II SP... i szczerze powiedziawszy, to muszę mocno popracować nad umiejętnościami za nim kupię cokolwiek droższego. Póki co, to moje zdjęcia są tak beznadziejne, że nie bardzo widzę różnicę w stosunku do kita (poza celnością AF). Zastanawiam się chyba na poważnie nad kupnem Canona 18-55 mm STM. Teoretycznie tego tamrona mogłabym odkupić za niedużą kasę, ale jest bez stabilizacji...

Jeśli ktoś ma ochotę i cierpliwość to wrzucam zdjęcia z Sigmy KLIK

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez angel87 Zobacz posta
    Miałam dzisiaj w końcu okazję przetestować sigmę 30 mm 1.4 EX DC oraz tamrona 17-50 mm xr di II SP... i szczerze powiedziawszy, to muszę mocno popracować nad umiejętnościami za nim kupię cokolwiek droższego. Póki co, to moje zdjęcia są tak beznadziejne, że nie bardzo widzę różnicę w stosunku do kita (poza celnością AF). Zastanawiam się chyba na poważnie nad kupnem Canona 18-55 mm STM. Teoretycznie tego tamrona mogłabym odkupić za niedużą kasę, ale jest bez stabilizacji...

Popatrz sobie na testy obiektywów, zobacz jakie są słabe i mocne strony tych które miałaś/masz do testów.
    Po za tym nie wiem czy to tylko zdjęcia testowe czy na codzień używasz tylko przesłon F1,4 F3,5 F11 ?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Popatrz sobie na testy obiektywów, zobacz jakie są słabe i mocne strony tych które miałaś/masz do testów.
    Po za tym nie wiem czy to tylko zdjęcia testowe czy na codzień używasz tylko przesłon F1,4 F3,5 F11 ?
    Staram się normalnie używać różnych przesłon. Aczkolwiek staram się nie przekraczać f/11, podobno powyżej tej wartości obraz sporo traci na jakości. Tutaj starałam się dowiedzieć jak ten obiektyw ostrzy... przy pomniku wyszło mi chyba, że przy f/1.4, f/1.8 jest bardzo mały zakres, w którym obraz jest ostry (widać to na pomniku, często głowa już nie była ostra). Dopiero przy f/3.5 "zakres ostrości" był chyba ok. Testy na optyczne.pl czytałam, ale chyba nie wiele mi rozjaśniły...

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez angel87 Zobacz posta

lubie te dramatyczne zderzenie z rzeczywistoscią, kiedy mysli uzytkownik o tym ze kupując obiektyw, nawet nie z klasy profesjonalnej tylko zamieniając kita na cos za 1,5k zł ,dostanie zdjęcia ktore widzi w profesjonalnych portfoliach, gdzie wszystko jest piekne i bajkowe... a tutaj pupa zimna bo rawy wygladaja bardzo podobnie, wciaz jest kontrast, przepały i cienie
    nie mniej jednak winszuje przyznania się do braku umiejetnosci i chęci pracy nad nimi
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Awatar Scorpius
    Miasto
    Krosno

Pocztaj o głębi ostrości - choćby tu: http://www.fotografuj.pl/Article/Gle...praktyce/id/35
    A co do przysłony - 11 nie jest jeszcze na tyle wysoką wartością by powodować wyraźny spadek jakości obrazu. Widać to ładnie m.in. w testach (wykresach) np. Na oprycznych.

Scorpius

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    lubie te dramatyczne zderzenie z rzeczywistoscią, kiedy mysli uzytkownik o tym ze kupując obiektyw, nawet nie z klasy profesjonalnej tylko zamieniając kita na cos za 1,5k zł ,dostanie zdjęcia ktore widzi w profesjonalnych portfoliach, gdzie wszystko jest piekne i bajkowe... a tutaj pupa zimna bo rawy wygladaja bardzo podobnie, wciaz jest kontrast, przepały i cienie
    nie mniej jednak winszuje przyznania się do braku umiejetnosci i chęci pracy nad nimi
    gdybym tak twierdziła, to kupiłabym obiektyw w ciemno dlatego wolałam najpierw coś potestować i zobaczyć, jaka będzie różnica. Co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę nabyć umiejętności... nie ma czego winszować - jak jest każdy widzi. W związku z czym chyba się skuszę na tego Canona STM, tylko ze względu na celniejszy AF. Mogę kupić używany w dość dobre cenie. Fakt RAWy nie wiele dały... balans bieli chyba w końcu zrozumiałam, nawet zmiana go RAWach nie wiele mi pomaga... długa droga przede mną

Cytat Zamieszczone przez Scorpius Zobacz posta
    Pocztaj o głębi ostrości - choćby tu: Fotografuj.pl - Głębia ostrości w praktyce i w teorii - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów
    A co do przysłony - 11 nie jest jeszcze na tyle wysoką wartością by powodować wyraźny spadek jakości obrazu. Widać to ładnie m.in. w testach (wykresach) np. Na oprycznych.

Dzięki na pewno poczytam.

Tutaj mam z kolei zdjęcia z tego Tamrona KLIK wydaje mi się, że wypadły o lepiej, ale może to moje subiektywne odczucie i dla porównania zdjęcie zrobione kitem KLIK chyba nie ma zbyt dużej różnicy?
    Ostatnio edytowane przez angel87 ; 30-08-2015 o 14:00

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów