gwozdzt- bez jaj, co Ty w Tatrach nie fociłeśZamieszczone przez gwozdzt
?
chyba, że miałeś jakąś lipną UVkę![]()
Przy mocnym słońcu (a nie miałem wtedy jeszcze UVki) takie mydełko mi wychodziło, że heeej.
Wesołych Świąt for All
gwozdzt- bez jaj, co Ty w Tatrach nie fociłeśZamieszczone przez gwozdzt
?
chyba, że miałeś jakąś lipną UVkę![]()
Przy mocnym słońcu (a nie miałem wtedy jeszcze UVki) takie mydełko mi wychodziło, że heeej.
Wesołych Świąt for All
[QUOTE=gwozdzt;155241]To się tak nie da....
Marumi WPC lub DHG na pewno będzie lepsze od HOYA z zielonej serii i odwrotnie HOYA SHMC na pewno lepsza od bezpowłokowego Marumi.
Jaka jest różnica pomiędzy Marumi WPC a DHG. Obydwa można kupić w bardzo zbliżonej cenie. Będę kupował polara 77 do sigmy 10-20 EX
W sumie to w sprawie UV-łek sporo już napisano za i przeciw. IMHO racja jest po obu stronach,ale...
- zgadzam się z opinią, że jak już kupować to raczej dobry (drogi)
- niektóre obiektywy (np.moja Tokina 28-70) mają tendencję do zasysania kurzu podczas pracy z przodu - filtr skutecznie temu zapobiega
- ku przestrodze: http://www.canon-board.info/showthre...t=filtr+ocalil
Ja w każdym razie używam permanentnie UV-łki, być może dlatego że nie jestem maniakiem doskonałych pod względem ostrości zdjęć, przynajmniej doputy, dopóki będę robił na analogu (mam nadzieję że jeszcze długo)
podepnę się pod wątek.....
70-200 f/4....jaka UV-ka ?...........najlepsza?
Bieda przeczy matematyce; gdy się ją podzieli na więcej ludzi, nie staje się mniejsza. » Gabriel Laub
najlepsza na jaką Cię stać
http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtrów_UV.html
Pierwsze pięć miejsc wg optyczne.pl
1 Hoya 72 mm HMC UV-0
Hoya 72 mm Pro1 Digital MC UV-0
2 Hoya 72 mm HMC Super UV-0
3 B+W 72 mm 010M UV-Haze MRC
4 Hama 72 mm UV HTMC 390 (0-Haze)
5 B+W 72 mm 010M UV-Haze MRC Slim
Marumi 72 mm MC UV
kurcze jakoś dziwnie hoya na pierwszych 3 miejscach nie ona sponsorowała ten test, jak z wiarygodnością testu. Wychodzi że hoya ma najlepsze filtry bez dyskusyjnie kurcze powiem szczerze jestem trochę zdziwiony.
I można mieć polara za 80 zł najlepszego hm coś mi jednak źle pachnie.
Ostatnio edytowane przez Marek69 ; 20-04-2008 o 13:40
optyczne.pl samo trochę tłumaczy:
"Trzeba tu wyraźnie zaznaczyć, że nie ma mowy o żadnej pomyłce, czy jakimś subiektywnym doborze ocen. Większość punktów w naszym teście można było zdobyć za kategorię, która była w sposób bardzo dokładny i obiektywny oceniana przy pomocy spektrofotometru."
"Odnośnie B+W, musimy nadmienić, że firma ta ma w swojej ofercie produkty, które wycinają już promieniowanie o długości fali 415 czy 420 nm. Niestety filtrów tych nie udało się nam zdobyć od polskiego dystrybutora, a przez to przetestować."