jakich filtrow UV lub polarkow uzywacie i jakie polecacie? czym sie kierowac przy ich wyborze? jak okreslic jego jakosc?
zna ktos moze rankingi - jakosc/cena?
- jestem w tym temacie calkiem zielony
jakich filtrow UV lub polarkow uzywacie i jakie polecacie? czym sie kierowac przy ich wyborze? jak okreslic jego jakosc?
zna ktos moze rankingi - jakosc/cena?
- jestem w tym temacie calkiem zielony
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
UV jeśli już to najlepszy bo inaczej może mocno popsuć jakość optyczną szkła
polar tez najlepszy
dobra myśle że heliopan, b&w, hoya czarna
może kolejność inna
IMO tu jakość u znanych producentów idzie w parze z ceną (wprost proporcjonalnie)
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
A próbowałeś poszukać na forum, ten temat był "wałkowany" wiele razy.
Generalnie wszystko zależy od funduszy. Dobre filtry UV i polary to: HOYA, Marumi MC, B&W, Heliopan - wszystkie raczej wielopowłokowe. A polary tylko kołowe, ale to pewnie wiesz.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
oczywiscie ze wiem ze koloweZamieszczone przez Robson01
czy jest duza roznica miedzy HOYA a Marumi?
i czy wiecej powlok to lepiej... wiem ze trywaialne pytanie ale co tam
Miałem Hoyę, mam Marumi MC i moim zdaniem polar lepiej się czyści (bez smóg). Co do drugiego pytania to tak, im więcej powłok tym lepiej - niestety odbija się to na cenie :-). Jeżeli myślisz o filtrach do EF-S 18-55 to nie przesadzaj z nimi, żebyś nie zapłacił za nie więcej niż za szkło. Tak naprawdę jakość wielopowłokowych (lub nie) filtrów uwidacznia się w większym stopniu na szkłach z wyższej półki.
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
To się tak nie da....Zamieszczone przez fmagik
Marumi WPC lub DHG na pewno będzie lepsze od HOYA z zielonej serii i odwrotnie HOYA SHMC na pewno lepsza od bezpowłokowego Marumi.
Ogólnie rzecz biorąc - tak.Zamieszczone przez fmagik
Też to chciałem napisać.Zamieszczone przez Robson01
Do tego szkła UV jest raczej kompletnie niepotrzebny, ponieważ mało prawdopodobne aby ktoś potrzebował filtrować ultrafiolet; zaś do ochrony tak taniego obiektywu nie widzę najmniejszego sensu stosować nic innego niż filtr nieprzeźroczysty czarny zwany potocznie dekielkiem :-) Za to zdecydowanie lepiej dokupić osłonkę przeciwsłoneczną - przynajmniej ma szanse poprawić jakość zdjęc, a nie pogorszyć jak tani UV.
Jeśli zaś chodzi o polar, to rozsądnym kompromisem wydaje się być HOYA Standard z serii fioletowej.
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 11-04-2006 o 14:06
tak do kita to szkoda wydawac kase ale chce dokupic szkielka cos w stylu tamron 28-75 i cos szerokiego i jakies tele i do tych obiektywow maja byc filtry
ja wogóle nie używam filtrów
UV-ka jest IMO zupełnie niepotrzebna. Dołóż lepiej do dobrego polara. Typy już dostałeś.