Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 112

Wątek: BG-E3 Delta, jaka różnica w stosunku do oryginału ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silent Planet
    Mówiłem, że to samo.
    Cytat Zamieszczone przez lukep
    Naprawialem ostatnio ten nie oryginalny grip i oto konkluzje:

c) beznadziejnie polutowane (naprawa dotyczyla 'zimnego lutu'). tasmy luzem, wiec trzeba uwazac na wilgoc w znacznie wiekszym stopniu niz z oryginalem.
    a wiec jednak nie do konca to samo, przynajmniej jesli chodzi o jakosc wykonania;-) .. no i jeszcze - to "nie oryginalny" byl w naprawie;-)

i znow wszystko sprowadza sie do subiektywnej oceny - warto wydac te kilkadziesiat zl wiecej czy nie.. ale na to pytanie nie ma dobrej dla wszystkich odpowiedzi:smile:

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 19-04-2006 o 17:07

kocotgrz
    Guest

Domyślnie

zimny lut może się odezwać za rok albo wcześniej, kontrola jakości "komputer" wyłapuje takie rzeczy, ale jak widać producent
    zamiennika oszczędza na wszystkim, brak gniazd obniża znacząco koszty
    produkcji, ciekawe po ile u producenta są zamienniki, na allegro cena poszła w górę, a w sklepach czekają na dostawę oryginałów, cena ?, zagadka jak na razie :-)

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Mi się zimny lut odezwał w laptopie po 14 latach używania.
    ( Compaq z 1992 roku ).
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Awatar atryd
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

byłem dziś w fotomedii między innymi z pytaniem co w sprawie gripów ?? usłyszałem odpowiedź - nie ma ale jak będą to cena koło 500 zł na początek wtedy cena na allegro za zamiennik będzie o połowę niższa - więc jeśli gdzieś są taniej to bierzcie - czy warto ?? - to zależy od was ale naprawde z gripem lepiej sie 350-tką obraca:smile: a co do wilgoci - przecież nikt nie będzie z tym nurkował no a podczas deszczu to chyba szaleniec będzie ganiał z aparatem bez jakiejś osłony
    pstrykam sobie....EOS 300+GRIP, EOS 350D KIT+ BG-E3(zamiennik), 28-105 4.5-5.6, 70-200 4L, 50 1.8, 550EX, LEXAR 1GB+512MB x80, DM II 80GB, FT6104

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Mówiłem, że to samo.
    Wacpan bzdury pisze. W oryginale bezpiecznik w oczy gryzie, ktorego w podrobce nie widac. Oryginal ma gniazdka/wtyczki, tam gdzie w podrobie luty czychaja. Czy elektrycznie jest to podobne moge ocenic, gdy zobacze duze fotki obu plytek - koniecznie obie strony.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Czy elektrycznie jest to podobne moge ocenic, gdy zobacze duze fotki obu plytek - koniecznie obie strony.
    Samo zdjęcie druku nic nie da bo część scalaków ma zeszlifowane obudowy
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Samo zdjęcie druku nic nie da bo część scalaków ma zeszlifowane obudowy
    Kropelka isopropanolu na zeszlifowana obudowe potrafi zdzialac cuda ;-)

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RadiB
    Wacpan bzdury pisze. W oryginale bezpiecznik w oczy gryzie, ktorego w podrobce nie widac. Oryginal ma gniazdka/wtyczki, tam gdzie w podrobie luty czychaja.
    Ale mię o to chodziło:
    Cytat Zamieszczone przez lukeb
    a) elektrycznie jest tak samo sprawny
    b) podzespoly sa niemalze identyczne co z canonowskim gripem (identycznie dzialaja i z tymi samymi napieciami na wyjsciach i wejsciach)
    Got the idea?
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ale mię o to chodziło:

Napisał lukeb
    a) elektrycznie jest tak samo sprawny
    b) podzespoly sa niemalze identyczne co z canonowskim gripem (identycznie dzialaja i z tymi samymi napieciami na wyjsciach i wejsciach)

Got the idea?
    1)tak samo ale czy tak samo długo?
    2)niemalze..ale tylko czy az niemalze ..niemalze czyni czasem wielka roznice ..a ze dzialaja z tym samym napieciem to chyba podstawowa rzecz a nie dowod na "tozsamosc" z oryginalem..

tak czy siak roznica jest, nie tylko w cenie ale i w sposobie wykonania/jakosci..zmienil sie za to stosunek cen i o tyle o ile kiedys nie wahalem sie zaplacic ciut wiecej za oryginalny grip to teraz mialbym nad czym bardzo powaznie myslec ..

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Got the idea?
    Nie przekonywuje mnie to. Pierwsze co sie narzuca to inny Layout -> czyli zupelnie inne EMI. Nie wierze zeby firma produkujaca podroby zainwestowala ta sama forme w pomiary (koszty wynajmu hali do pomiarow to ~10.000 Euro), wiec nie dziwil bym sie, gdyby fotki robione z podroba byly bardziej zaszumione niz fotki robione z oryginalem.

To ze podzespoly sa identyczne tez nie jest prawda -> zdazylem wyliczyc brak bezpiecznika i wtyczek/gniazdek w podrobie.

Powtorze to co pisalem powyzej: podobne nie znaczy identyczne, nie znaczy tez tej samej jakosci.
    Na codzien mam przypadki, w ktorych wyrzucamy producentow polprzewodnikow z naszych urzadzen, tylko dlatego ze uklady, ktore na papierku sa identyczne nie maja zadowalajacej nas jakosci. Calkiem niedawno mialem przypadek, w ktorym zrezygnowalismy z dostaw jednego producenta, mimo ze DIE pochodzilo z tej samej fabryki -> byly problemy z jakoscia package, przy lutowaniu robil sie popcorn.

Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów