Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 85 1.8 pod C500D?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie 85 1.8 pod C500D?

Jak w temacie. Czy opłaca się kupić 85 pod APS-C? Narazie nie mam w planach kupna FF, a potrzebuję potretówki pod moje lustro. Posiadam 50 1.8, ale przyszedł czas na zmiany. Proszę o komentarze.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: 85 1.8 pod C500D?

oplaca
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    oplaca
    opłaca
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Oczywiście ! Jest to świetne szkło, nawet na apsc. Wiele obiektywów kupiłem, sprzedałem, ale ten jest jednym z tych, które mam już od chyba ośmiu lat i nie zamierzam się go pozbywać.Ogniskowa 50 mm to raczej standard niż portret. Nawet po podpięciu pod cropa zmienia się tylko kąt widzenia a nie właściwości 50 mm. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Oczywiście ! Jest to świetne szkło, nawet na apsc. Wiele obiektywów kupiłem, sprzedałem, ale ten jest jednym z tych, które mam już od chyba ośmiu lat i nie zamierzam się go pozbywać.Ogniskowa 50 mm to raczej standard niż portret. Nawet po podpięciu pod cropa zmienia się tylko kąt widzenia a nie właściwości 50 mm. Pozdrawiam
    Po podpięciu pod kropa 50 mm ma takie same właściwości jak 80 mm pod FF a 85 mm jak 136 mm pod FF.
    nie ma żadnych specjalnych właściwości ogniskowej (a mianowicie jakie by one miały miy być?) , wszystko zależy tylko od kata widzenia.

Jeżeli warto mieć 135 mm do FF to warto mieć 85 mm do kropa.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Po podpięciu pod kropa 50 mm ma takie same właściwości jak 80 mm pod FF a 85 mm jak 136 mm pod FF.
    nie ma żadnych specjalnych właściwości ogniskowej (a mianowicie jakie by one miały miy być?) , wszystko zależy tylko od kata widzenia.

Jeżeli warto mieć 135 mm do FF to warto mieć 85 mm do kropa.
    Ano takie właściwości ogniskowej Panie.Kolego, że 50 mm można przy zbyt bliskim podejściu do fotografowanej osoby "załapać zniekształcenia i przerysowania". W przypadku 85 mm to raczej niemożliwe, choćby ze względu na minimalną odległość ostrzenia. Nie chcę mówić tu o ogniskowych mniejszych niż 50 mm, gdzie o deformacje bardzo łatwo. W portrecie nie tyle kąt widzenia jest ważny co perspektywa i to od niej właśnie uzależniony jest końcowy efekt. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Ano takie właściwości ogniskowej Panie.Kolego, że 50 mm można przy zbyt bliskim podejściu do fotografowanej osoby "załapać zniekształcenia i przerysowania". W przypadku 85 mm to raczej niemożliwe, choćby ze względu na minimalną odległość ostrzenia.
    Pytanie podchwytliwe: a w przypadku EF 100/2.8 macro?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Rewelacyjne szkło, kupuj. Za te pieniądze jest to najlepsza stałka z AF pod Canona. Miałem wcześniej na APS-C teraz na FF i jakość z jaką rysuje jest rewelacyjna.

Dopiero zaczyna Awatar Norberto
    Miasto
    Parczew

A ja polecam Canon 100mm f2 USM. Rewelacyjne szkło. Co prawda korzystam na FF ale i na APS-C się sprawdzi. Jakość zdjęć wyborna

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

nie ma co się namyślać - zamawiaj, kupuj i foć!
    ebe ebe

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów