Użytkowałem x lat temu właśnie z C500D zanim przesiadłem się na FF. Różnica? Poza ogniskową to dużo większa aberracja na APS-C.
Użytkowałem x lat temu właśnie z C500D zanim przesiadłem się na FF. Różnica? Poza ogniskową to dużo większa aberracja na APS-C.
Ano takie właściwości ogniskowej Panie.Kolego, że 50 mm można przy zbyt bliskim podejściu do fotografowanej osoby "załapać zniekształcenia i przerysowania". W przypadku 85 mm to raczej niemożliwe, choćby ze względu na minimalną odległość ostrzenia. Nie chcę mówić tu o ogniskowych mniejszych niż 50 mm, gdzie o deformacje bardzo łatwo. W portrecie nie tyle kąt widzenia jest ważny co perspektywa i to od niej właśnie uzależniony jest końcowy efekt. Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Tylko czy przy minimalnej odległości ostrzenia dla tego obiektywu, to co będzie na zdjęciu nazwiemy portretem? Dla mnie nie, nie wiem jak dla innych. Można zrobić sondę :-) Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Proszę zdefiniować pojęcie podobny.
Najbliższa odległość ostrzenia to jest cecha konstrukcyjna, która nie jest wyznaczona przez ogniskowa, czyli nie jest cecha charakterystyczna ogniskowej. Jest sporo obiektywów 50 mm, które fokusuja tylko do ok. 1 m - dalej niż EF 85/1.8. Nawet nie wszystkie Canony 50 mm ostrzyły do 45 cm. Więc, to, że niektóre obiektywy 50 mm pozwola podejść bliżej niż typowe 85 mm to tylko wybór konstruktora.
Oczywiście im dłuższa bezwzględna wartość ogniskowej tym bardziej musi się wydłużyć obiektyw, albo przesunać element, żeby wyostrzyć blisko, więc jest to konstrukcyjnie kłopotliwe i dlatego z reguły zwykłe dłuższe obiektywy maja dłuższe minimum. W EF 50 mm cała optyka się przesuwa, więc nie ma wielkiego problemu.
Ale, z tej samej odległości, 50 mm na kropie i 85 na FF da dokładnie ten sam kadr i taka sama perspektywę, z taka dokładnościa z jaka 85 = ~1.6 X 50, +- pewne zmiany ogniskowej dla krótkich odległości, nieco inne dla każdego obiektywu.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.