Ktoś z Was miał przyjemność używania takiego obiektywu PORST COLOR REFLEX 50mm f1,2 jak wrażenia i jakość zdjęć ? nie wiem czy warto licytować tą sztukę
PORST COLOR REFLEX 1:1,2/50 mm bez ceny minim. (5572603666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Ktoś z Was miał przyjemność używania takiego obiektywu PORST COLOR REFLEX 50mm f1,2 jak wrażenia i jakość zdjęć ? nie wiem czy warto licytować tą sztukę
PORST COLOR REFLEX 1:1,2/50 mm bez ceny minim. (5572603666) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Moim zdaniem wartość tylko 'kolekcjonerska'. Różnicy znacznej między dobrą 50-tką f1.4 nie będzie. I myślę (po obejrzeniu różnych sampli) że taki Super Takumar 50/1.4 będzie na 1.4 o wiele bardziej użyteczny niż ten Porst na 1.2 (Takumara mam, wiem co potrafi).
Druga sprawa, to ten obiektyw jest z bagnetem Fujica X - nie będzie hulać na lustrzankach.
Takich szkieł nie kupuje się dla "jakości". "Jakością" zjada go byle ef50/1.8
Po zdjęciach widać że daje typowy obrazek: miękki, niekontrastowy. Jak robisz w jpg to nie dla Ciebie. Jak szukasz alternatywy dla współczesnych szkieł, również.
Przy takich kwotach poszedł bym w klasykę - takumar.
imo takumar jest przereklamowany =) zwłaszcza przy takich cenach w jakich są obecnie.
połowę tańszy auto revuenon 50 1.4 daje radę równie dobrze, ale oba są miękkie
SONY
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
myślałem o podpięciu go do sony a7 ale zobaczę po ile stoją revuenon 50 1.4 chodziarz mam już pancolara 50 1.8 wiec nie wiem czy kupować kolejną 50
Też używałem SMC Takumara oraz w tej chwili posiadam Super Takumara ...i oba są w pełni użyteczne od pełnej dziury w fotografii portretowej (brzegi ze względu na konstrukcję w żadnym szkle z tej epoki nie będą super). Mam również sporo innych starych 50-tek, w tym pancolary (zwykły i MC), biotary, pentaxy-m, heliosy, planara (c/y) ...i uważam, że Takumar 50/1.4 jest na tyle specyficznym szkłem, że warto go mieć (obojętnie która wersja Super, S-M-C, SMC). Również uważam, że ceny są teraz chore, ale jakby Ci się udało upolować z ok.400 zł, to warto.
Każdemu według potrzeb.
Pięcdziesiątki piątki – Porównanie rozmycia tła | Fotografia Janusz Morawski