Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Głowica (pistoletowa) Manfrotto GRIP ACTION 222

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jak obsługuje się 222.Ale w 322 można przykręcić uchwyt płytki na końcu joistika lub na jego początku (tuż przy przegubie). W ten sposób może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności co kto sobie wybierze. Osobiście ze względu na obciążalność wybrałem wariant poziomy. Takie 1V plus porządny obiektyw na końcu dźwigni o długości całej rękojeści jakoś nie bardzo mi pasował i nie brałem tego w ogóle pod uwagę. W końcu nie po to dźwiga się te klamoty by efekt był wątpliwy tylko po to by to naprawdę działało i to w każdej pozycji. W wersji poziomej ramię działania siły jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.

Coś już napisał
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Posiadam głowicę 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. Przełącznikiem w głowicy reguluje siłę ściskania sprężyn na kuli (mniejsza siła - do lżejszego sprzętu, większa do cięższego). A tak przy okazji przy większym nacisku sprężyn głowica chodzi ciężej (z większym oporem). Niektórzy twierdzą, że nie da się nią robić zdjęć panoramicznych. To nieprawda. Przy lekkim naciśnięciu spustu głowicy da się obracać aparatem w płaszczyźnie poziomej (360 stopni w poziomie), bez zmian ustawienia w płaszczyźnie pionowej.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Nie wiem jak obsługuje się 222.Ale w 322 można przykręcić uchwyt płytki na końcu joistika lub na jego początku (tuż przy przegubie). W ten sposób może być zarówno pozioma jak i pionowa w zależności co kto sobie wybierze. Osobiście ze względu na obciążalność wybrałem wariant poziomy. Takie 1V plus porządny obiektyw na końcu dźwigni o długości całej rękojeści jakoś nie bardzo mi pasował i nie brałem tego w ogóle pod uwagę. W końcu nie po to dźwiga się te klamoty by efekt był wątpliwy tylko po to by to naprawdę działało i to w każdej pozycji. W wersji poziomej ramię działania siły jest zdecydowanie krótsze i to w obu pozycjach tj. poziomej i pionowej.
    Tylko po co przekładać do pionu skoro traci się na stabilności całego zestawu (głowica + sprzęt do nie podpięty) oraz na łatwości sterowania. W takim przypadku chyba lepiej kupić tańszą 222.
    Ostatnio edytowane przez Robson01 ; 13-04-2006 o 21:51
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

[QUOTE=uldum]Posiadam głowicę 222 o kilku lat. Jak dla mnie jest rewelacyjna. QUOTE]

Jak z jej wytrzymałością na obciążenie?
    Jaki najcięższy sprzęt przykręcasz i utrzymuje go głowica stabilnie?

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Podobno 222 jest mniej trwała i praktyczna. Posiadam 322. Nie wiem jak można z niej zrobić pionową. To przekręcenie powoduję zmianę z prawo na leworęczną i tyle. Jeżeli chodzi o precyzję to jest minimalnie gorsza od klasycznych ale tych dobrych. Kulowe zwykłe przerasta o klasę. Co do praktyczności zastosowań to.... każdy kto weźmie taką głowicę w rękę i porobi kilka zdjęć nie będzie sobie wyobrażał pracy z inną. REWELACJA. Szybkość, wygoda, ergonomia. Niestety co do robienia panoram w sposób profesjonalny to ja tego sobie za bardzo nie wyobrażam. Tutaj robienie czymś innym niż głowicą klasyczną to będzie jak to u mnie w pracy mówią "sranie na warsztat a nie fachowa robota".
    FOTOINKWIZYTOR

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Posiadam 322. Nie wiem jak można z niej zrobić pionową.

W instrukcji do niej sa opisane wszystkie tricki jakie mozna z nia zrobic. Ale po co czytac instrukcje jak latwiej powiedziec "nie wiem" .

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczęście obowiązku znajomości angielskiego. Nigdy nawet przez chwilę nie potrzebowałem pionowego usytuowania tej głowicy. W poziomie jest rewelacyjna. Wystarczyło popatrzeć wiedząc że można inaczej i... faktycznie można, są zaślepki. Ale specjalne przekręcanie śrubami głowicy do tego położenia jak dla mnie mija się z celem. No i glowica "traci" trochę przez to jak dla mnie na praktyczności. Zdecydowanie jestem za położeniem poziomym.
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może i jest napisane, ale raczej nie po "naszemu". A nie ma na szczęście obowiązku znajomości angielskiego.

Skoro tak stawiasz sprawe to prawdziwsze jest stwierdzenie "nie chialo mi sie dowiedziec jak ustawic pionowo" a nie ze nie wiesz. W instrukcji jest wiecej obrazkow niz napisow i juz z samych obrazkow mozesz ja ustawic jak sobie chcesz. Wystarczy tylko chciec... ale pewnie ze latwiej powiedziec "nie wiem" .

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pracujesz chyba w biurze bo jesteś strasznym formalistą Vitez. Nie miałem takiej potrzeby więc w pionie nie sprawdzałem. Miałem potrzebę zmienić z prawej na lewą rękę więc sobie zmieniłem bez patrzenia w instrukcję. Technicznym imbecylem nie jestem. Do dzisiaj nie przeczytałem całej instrukcji obsługi swojego samochodu ani nawet swojego aparatu i jakoś mi to nie przeszkadza. Co wcale nie znaczy że nie miałem tego w ręku. Po prostu tak mam, że jak mi czegoś brakuje i nie wiem jak to zrobić to szukam lub pytam innych. A jak wszystko jest ok to nie zajmuję sobie głowy pierdołami. Od razu nadmieniam, że instrukcji obsługi swoich szkiełek a także trójnoga, monopodu i plecaka nawet do ręki nie brałem
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pracujesz chyba w biurze bo jesteś strasznym formalistą Vitez. (...)A jak wszystko jest ok to nie zajmuję sobie głowy pierdołami. Od razu nadmieniam, że instrukcji obsługi swoich szkiełek a także trójnoga, monopodu i plecaka nawet do ręki nie brałem
    A jak nie jest OK to piszesz "nie wiem" i pytasz innych jak to zrobic zamiast zajrzec do instrukcji. To nie z biura... to z tego forum glownie sie nauczylem ze ludzie zamiast przeczytac (najlepiej NAJPIERW) instrukcje wola jej nawet nie rozpakowywac a najlepiej wyrzucic a jak zajdzie potrzeba to pytac o podstawy, ktore znalezliby w instrukcji.
    Jestem na tym forum od samego poczatku i smialo moge powiedziec - rzygam juz ta ludzka niechecia do czytania instrukcji z ktorej potem tylko glupie pytania sie biora... szkoda ze ludzi tak naprawde to wali .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów