W takim razie sprzedaj lepiej body, kup 6d a za reszte kasy kup dobre szkło. Inaczej z tego 5d będziesz miał pożytek jak z 50d..
W takim razie sprzedaj lepiej body, kup 6d a za reszte kasy kup dobre szkło. Inaczej z tego 5d będziesz miał pożytek jak z 50d..
Jakbyś tam dopisał z jedno zero do tych 1500zł to nie byłoby problemu a tak to pozostaje tylko jedna opcja:
SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical [IF] MACRO - Tamron
Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Optyczne.pl
TAMRON 28-75 MM F/2.8 SP DI XR LD ASL IF / CANON - Cyfrowe.pl
Tylko zastanów się czy naprawdę warto żebyś nie wpadł z deszczu pod rynnę (przeczytaj sobie opinie zamieszczone na Optyczne.pl i Cyfrowe.pl).
Ostateczny wybór należy oczywiście do Ciebie.Obejrzałem trzy egzemplarze przed zakupem, każdy dawał nieco inną jakość obrazu - zwłaszcza przy f/2.8. Od f/4 każdy egzemplarz jest OK.
Za przedmówcami, polecam Ci na początek 28-75 Tamrona, bardzo dobre szkło, wręcz legenda w tej cenie. Dobry obrazek od pełnej dziury za niewielkie pieniądze. Jak będziesz miał większy budżet można kiedyś pomyśleć o nowej sigmie ART 24-35 f/2.
Kto to jest Cichy i dlaczego należy z nim rozmawiać![]()
Ty tak poważnie myślisz ? Przewinęło się przez moje ręce kilkanaście Tamronów pod APS-C i FF, wszystkie kupiłem bez rozmowy z Cichym i szkła były bez zarzutu, były ostre i ewentualnie wymagały drobnej kalibracji do body. Szanuję Cichego za jego wkład w testy Tamronów i doskonałą robotę marketingową jaką zrobił - dobry Tamron = Tamron od Cichego - ale nie ma co popadać w paranoję. Trzeba iść ze swoim korpusem, przetestować i wybrać najlepszy według nas egzemplarz, i to tyle, to nie żadna wiedza tajemna.
Sądzę, że to jednak był żart![]()
Może obiektyw Tokina 28-70mm ze światełkiem 2.8 ATX Pro II byłby dobrym wyborem pomiędzy Tamronem, a Canonem w zakresie tych ogniskowych?
Po prostu...fotografia