Cytat Zamieszczone przez Randez Zobacz posta
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.

...i od razu może przejdę do pytania... jestem totalnym amatorem, więc w wielu sprawach jestem zielony i mam nadzieję że dam radę wytłumaczyć...
1.Chcę zrobić zdjęcie/ujęcia gdzie osoba znajduje się blisko aparatu i kadr łapie ją całą, ona stoi z boku i patrzy na budynek oddalony o 15-30 metrów, używałem przysłony f16 by zmniejszyć GO ale się nie da - bo albo osoba jest na ostro albo budynek a ja chce wszystko na ostro.
2gi przypadek jest podobny...w pomieszczeniu zamkniętym, ja jestem blisko obiektywu, np moje pół twarzy zajmuje pół kadru a drugie pół zdjęcia to ludzie bawiący sie w innym pokoju...i to też chce mieć wszystko na ostro.
Obiektyw jaki na tą chwile mam to Sigma 35/1.4 czy on w ogóle możliwe są takie ujęcia ? czy może to tylko domena kompaktów ?

Po pierwsze zerknij na to:
Online Depth of Field Calculator

Po drugie, srednio widze zeby udalo Ci sie zrobic to co chcesz zrobic tym obiektywem.
Tak czy siak, najprosciej wedlog dofmaster, ustaw sie 3.5m od fotografowanej osoby, glebie ostrosci bedziesz mial do mniej wiecej 25m przy f16. Wiec budynek nie moze byc dalej. Potem najwyzej wykadruj calosc na komputerze.