Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Jaki obiektyw do pewnej sceny

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do pewnej sceny

Nie no spoko, nie czuję się tymi odsyłaniami urażony, na początku zaznaczyłem że jestem totalnie zielony...no powiedzmy "totalnie", dużo czytam, oglądam porady na yt, uczę się dużo...kupiłem aparat, foce i czasem coś nie wychodzi.
    Wydaje mi się że czym wiecej materiału przyswajam tym bardziej czuje że mniej wiem
    co do mojego pytania to sądziłem że odpowiedź będzie w stylu "35 jest za długa, sprawdź 17 czy 24" ale wiadomo nie na wszystko jest szybka i łatwa odpowiedź

co do mojej pomocy na forum, z wiadomych względów nie czuję się jeszcze na siłach by komuś pomóc, ale za jakiś czas jak najbardziej

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    He, he, podpuszcza was i dajecie się wkręcać :-)
    nie podpuszczam, bo jestem ciekaw takiego np plakatu, stoi koleś z opuszczoną dwururką i on jest na pół plakatu tu z brzegu, i patrzy sobie jak w oddali płonie dom, stąd moje pytanie było właśnie czy to kwestia 1 fotki ? czy to juz zabawa w PS - jesli chodzi o GO a nie efekty oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Randez ; 29-07-2015 o 16:28

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Rendez te plakaty filmowe to najczęściej zlepek graficzny , najprosciej to wygląda tak
    https://www.youtube.com/watch?v=CwSNyLSunN0
    co prawda nie jest to twój plakat o którym mowisz ale zauwaz ze kazdy element tam to wklejka ostrego "produktu" czy to blok czy samochód czy człowiek
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Coś podobnego miałem na mysli

Ostatnio edytowane przez Randez ; 29-07-2015 o 17:29

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

To są bardziej grafiki niż zdjęcia. Tak jak pisano wcześniej, zlepki z kilku zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Toż to grafika, nawet nie wiem, czy jest tam jakiekolwiek zdjęcie.

tak zdaje sobie sprawę z tego że to jest grafika, pytanie było tylko - czy jest możliwe uzyskanie podobnego efektu na lustrzance, ale z tego co widzę to wszystko przeróbki w programach bo nie da się uzyskać tak wielkiej głebi ostrości

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Randez Zobacz posta
    tak zdaje sobie sprawę z tego że to jest grafika, pytanie było tylko - czy jest możliwe uzyskanie podobnego efektu na lustrzance, ale z tego co widzę to wszystko przeróbki w programach bo nie da się uzyskać tak wielkiej głebi ostrości
    z 1 zdjęcia nie osiągniesz takiego samego efektu ,GO zrobi swoje, tutaj teżjest widoczna ta głębia jednak znacznie mniejsza , ale zasługą tego efektu nie jest żaden aparat/obiektyw/ustawienie, niekoniecznie grafika o której się myśli pt że rysują oni wszystko od zera , ale jest to kopiuj wklej maskuj i tyle
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ja też uważam, że lepiej zapytać zanim się zacznie ryć w internecie, bo na to faktycznie szkoda czasu jak się jest zielonym w temacie. Po to sa fora a przynajmniej powinny być, a na pewno ich części. Natomiast niektórzy czuja obowiazek odpowiedzieć, że nie maja ochoty odpowiedzieć...

Metody uzyskania wielkiej GO sa mnogie, poza całkowitym fotomontażem czy grafika. Czysto optyczne, w momencie robienia zdjęcia, to mały otwór, krótka ogniskowa. Większa odległośc od pierwszego planu i krop też zadziała, ale zmieni perspektywę. Można nawet użyć obiektywu fisheye i wyprostować zniekształcenia optyczne (sa do tego softwary). Oczywiście im mniejsza matryca tym łatwiej.

Poza tym, drożej, można użyć umiejętnie obiektywu tilt-shift i mieć ostrość od poczatku do końca. Jest też bardzo szeroki zoom Canona praktycznie bez zniekształceń, który zapewni bardzo duża GO. Można też złożyć w softwarze nieruchomy plan z wielu zdjęć ostrzonych na różne odległości.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

krótka ogniskowa mały otwór + oddalenie pierwszego plany i crop to chyba to czego potrzebuję, dziękuję za podpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Można zrobić takie zdjęcie, używając nasadki dwuogniskowej.
    Opisana w tym artykule
    Filtry efektowe - Fotoszkoła Fomei i Marumi: Lekcja 10 - Optyczne.pl
    w części "Filtry trikowe".

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów