Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jaki obiektyw do pewnej sceny

Domyślnie Jaki obiektyw do pewnej sceny

Na wstępie witam wszystkich forumowiczów.

...i od razu może przejdę do pytania... jestem totalnym amatorem, więc w wielu sprawach jestem zielony i mam nadzieję że dam radę wytłumaczyć...
    1.Chcę zrobić zdjęcie/ujęcia gdzie osoba znajduje się blisko aparatu i kadr łapie ją całą, ona stoi z boku i patrzy na budynek oddalony o 15-30 metrów, używałem przysłony f16 by zmniejszyć GO ale się nie da - bo albo osoba jest na ostro albo budynek a ja chce wszystko na ostro.
    2gi przypadek jest podobny...w pomieszczeniu zamkniętym, ja jestem blisko obiektywu, np moje pół twarzy zajmuje pół kadru a drugie pół zdjęcia to ludzie bawiący sie w innym pokoju...i to też chce mieć wszystko na ostro.
    Obiektyw jaki na tą chwile mam to Sigma 35/1.4 czy on w ogóle możliwe są takie ujęcia ? czy może to tylko domena kompaktów ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw do pewnej sceny

1-instrukcja obslugi
    2-nauka o podstawach fotografii-moze byc jakas ksiazka,moze byc z internetu np tu
    Szkoła Fotografii CB
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

no tak ale nie po to jest forum z szybkimi pytaniami/odpowiedziami by ktoś odsyłał kogoś do przeczytania książki lub wertowania 200 stron instrukcji obsługi, tylko po to by zrobić pewien kadr...myślę że da się to zrobić szybciej...

no chyba że nie jest to takie chop siup i wytłumaczenie zajmie komuś w cholerę czasu...wtedy chciał nie chciał będę musiał pogrzebać głębiej w necie

Edit: Dzieki namoamo za kalkulator, wiec połowicznie uzyskałem odpowiedź - moja sigmą 35/1.4 jednak nie da rady złapac wszystkiego na ostro z tak bliskiej odległości
    Ostatnio edytowane przez Randez ; 29-07-2015 o 15:43

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Randez Zobacz posta
    no tak ale nie po to jest forum z szybkimi pytaniami/odpowiedziami by ktoś odsyłał kogoś do przeczytania książki lub wertowania 200 stron instrukcji obsługi, tylko po to by zrobić pewien kadr...myślę że da się to zrobić szybciej...

no chyba że nie jest to takie chop siup i wytłumaczenie zajmie komuś w cholerę czasu...wtedy chciał nie chciał będę musiał pogrzebać głębiej w necie
    zrób dwa zdjęcia jedno z ostroscia na jeden obiekt drugie z ostroscia na drugie i potem do PS , chyba najszybciej, jakbyś nie przymknął przysłony ostrzysz na pewną odległości i siłą rzeczy jest widoczna GO, mniejsza lub większa ale będzie, jeżeli chcesz mieć wszystko ostre to mysle ze najszybciej 2 zdjęcia i PS
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

dziękóweczka za szybką odpowiedź Muczaczo, to chyba jedyne wyjście na tą chwilę i być może w ogóle...tak czy siak przeszukam jeszcze neta w tej sprawie

pozdrawiam

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Randez Zobacz posta
    dziękóweczka za szybką odpowiedź Muczaczo, to chyba jedyne wyjście na tą chwilę i być może w ogóle...tak czy siak przeszukam jeszcze neta w tej sprawie

pozdrawiam
    Tutaj nie ma czego szukac chlopaki podali ci tak naprawdę odpowiedź tylko żę dłuższą, wiedza na temat zasad optyki oraz GO da ci odpowiedź że takie zjawisko jest raczej niemożliwe, różnica w GO bedzie zawsze nie ważne jak przymkniesz, ostrząc na coś bliżej twozysz pewien zakres ostrosci 1m , 5m , 10m ale to też zależy od płaszczyzny w jakiej fotografujemy fotorafując na wprost i pod kątem ta płaszczyzna ulega zmianie. Warto o tym poczytać, rozumiem że chcesz odpowiedzi na szybko ale taki start nie jest dobry, jezeli wchodzisz na forum i dostajesz pewnego rodzaju odpowiedź to jest to wolnośc słowa ze strony wypowiadających sie, mówią to co mysla i nie krzywdzą cie tym, odsyłaja do wartosciowych informacji, bo suche info w jednym zdaniu nie odda tego co pełne książki bądź obszerne artykuły. Nie możesz sie tylko domagać musisz też cos od siebie dać udzielając sie na forum pomagając innym napewno zapunktujesz i twoje pytania zostaną potraktowane inaczej jak osoby ktora wchodzi i wymaga pozdrosy , jakby co to pisz na priv czy cos zeby nie narazić sie na niechciane odpowiedzi

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Można też fotę zrobić komórką lub kompaktematem gdzie GO będzie duża

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Można też fotę zrobić komórką lub kompaktematem gdzie GO będzie duża
    ale czy wciąż TAKA SAMA jak od osoby oddalonej metr od obiektywu a bloku stojącego znacznie dalej ?

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

He, he, podpuszcza was i dajecie się wkręcać :-)
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów