Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
40D ma wszystkie punkty krzyżowe (środkowy bardzoej wyczulony, ale tylko poniżej przysłony 2.8), polecam wybierać odpowiedni joystickiem przed zrobieniem zdjęcia, nawet jeżeli trochę przekadrujesz to mniej się przesuwa płaszczyzna głębi ostrości niż przy przekadrowywaniu z punktu środkowego.
W ogóle co do ostrzenia to polecam ten materiał - https://youtu.be/Ql1p_UrCUfo
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Czas na wymianę okularów ;-)
Jakość jest okey, problem z trafianiem. Rób dużo zdjęć. Przy przekadrowaniu gubienie ostrości jest normalne, więc kwestia wprawy, może czas zacząć używać bocznych punktów af? Nie wiem jakiej jest jakości wyświetlacz w 40d, takie nietrafienie powinno być widoczne. Powtarzaj ujęcia.