Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 24 of 24

Thread: Canon 40d - problem z ostrością?

Default Odp: Canon 40d - problem z ostrością?

Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Dopiero zaczyna

Quote Originally Posted by puella View Post
    Ostrzyłam centralnym i przekadrowywałam.
    Dziękuję za wskazówki, jutro biorę modela i będę próbowała różne ustawienia.
    40D ma wszystkie punkty krzyżowe (środkowy bardzoej wyczulony, ale tylko poniżej przysłony 2.8), polecam wybierać odpowiedni joystickiem przed zrobieniem zdjęcia, nawet jeżeli trochę przekadrujesz to mniej się przesuwa płaszczyzna głębi ostrości niż przy przekadrowywaniu z punktu środkowego.
    W ogóle co do ostrzenia to polecam ten materiał - https://youtu.be/Ql1p_UrCUfo

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Lutek View Post
    Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
    pyta, bo nic nie wp..... tak dobre zdjęcie z nietrafioną ostrością , to żeby było ostro to takie minimalne wymaganie
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony namoamo's Avatar

Quote Originally Posted by Lutek View Post
    Czas na wymianę okularów ;-)

Quote Originally Posted by puella View Post
    Jeszcze jakies pomysły co robić żeby zdjęcia wychodziły lepszej jakości?
    Jakość jest okey, problem z trafianiem. Rób dużo zdjęć. Przy przekadrowaniu gubienie ostrości jest normalne, więc kwestia wprawy, może czas zacząć używać bocznych punktów af? Nie wiem jakiej jest jakości wyświetlacz w 40d, takie nietrafienie powinno być widoczne. Powtarzaj ujęcia.

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Tags for this Thread