Sigma 24-70 to jeden z najczesciej modyfikowanych obiektywow tej firmy (a ostatni ma nawet stabilizacje i mozliwosc strojenia dockiem) - dokladnie , jaki to model?
Sigma 24-70 to jeden z najczesciej modyfikowanych obiektywow tej firmy (a ostatni ma nawet stabilizacje i mozliwosc strojenia dockiem) - dokladnie , jaki to model?
Przetestował bym go pod kątem Front Focusa bądź Back Focusa.
Dokładnie jest to model Sigma 24-70mm, 2.8 EX DG.
Jak myślicie, czy warto zrobić ten test na back focusa bądź front focusa proponowany tutaj: 12 porad, jak uniknąć nieostrego zdjęcia | Fotoblogia.pl (punkt 12)?
Czy może od razu lepiej zgłosić się do serwisu?
No to masz kawalek porzadnego szkla (choc bez HSM jest troche wolne - za to bardzo solidne i trwale), w wersji z gornej polki , ale to jest sigma i czesto zdarzaja sie BF-y albo FF-y. Koniecznie sprawdz ten egzemplarz na innym aparacie , jesli wyjdzie ci to samo, to szklo jest do kalibracji , ktorej i tak sama nie zrobisz - to juz tylko serwis. Testy samodzielne na BF - FF mozesz sobie odpuscic, bo sie tylko niepotrzebnie zestresujesz , a i tak nic ci to nie da.
Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 29-07-2015 o 16:12
Co chcecie od tego zdjęcia. Wg mnie ok i ciekawe kompozycyjnie![]()
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
Nic nie chcecie ... To autorce zdjęcia nie pasuje ostrość. My nie oceniamy zdjęcia tylko reagujemy na problem autorki. Zdjęcie jest robione pod światło i mimo zachmurzenia ma to znaczenie w obniżeniu kontrastu. Prosiłem autorkę o plik RAW aby zobaczyć punkt ostrzenia ale najwyraźniej nie zrozumiała o co chodzi i kolejny raz pokazała wywołany na zerowych ustawieniach, ale jednak jpg. Jeżeli ostrzyła na twarz, to obiektyw na tej ogniskowej ma zapewne FF. Dalej to tylko domysły. Problemów z ostrością nie można raczej rozwiązać ze zdjęcia w rozdzielczości 1000 px.
Kiedyś miałem 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro.
I to była ostatnia moja przygoda z Sigmą ;-)
Losowość działania AF porównywalna z trafieniem kumulacji w Lotto ;-)
Ze względu na słuszną wagę idealny jako odważnik do garnka z małosolnymi.
No tak, zapomniałam, że tutaj przecież mogę zalinkować do RAWa... Jakby się jeszcze komuś chciało spojrzeć, to proszę: http://www.eire00.info/IMG_0003.CR2
Puella, Twój model jest jednak na skraju klatki. Zobacz, czy ostrząc na środek klatki też masz takie mydełko. Ostrość (konkretniej rozdżielczość) zawsze spada wraz z oddalaniem się od centrum kadru. Szczególnie jeśli obiektyw po przejściach i może nie trzyma osi. Chociaż to jest szkło pracujące z pełną klatką i na brzegu cropa takiego mydła jednak być nie powinno, szczególnie na f/4..
I dalej. Czy ostrzysz bocznym punktem czy centralnym i przekadrowujesz? Może zamiennie spróbuj różną techniką.
Fakt faktem, że obojętnie która część modela, mydło jest jak z hotelowej łazienki. Może masz jednak lekki front focus?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ostrzyłam centralnym i przekadrowywałam.
Dziękuję za wskazówki, jutro biorę modela i będę próbowała różne ustawienia.