Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jakiego analoga kupić?

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie Jakiego analoga kupić?

Witajcie, chodząc po targu staroci tak mnie natknęła myśl żeby sobie tanim kosztem kupić Zenita i popstrykać nieco klisz tak z czystej ciekawości jak to się kiedyś robiło zdjęcia. Niestety ceny jakie usłyszałem były zaporowe więc odpuściłem i szukam dalej. Zależy mi na światłomierzu, najlepiej CdS - z tego co wyczytałem to znacznie czulszy od selenowego no i na mocowaniu M42.
    Doczytałem też, że Zenity mają małe pokrycie kadru (a przynajmniej modele od TTL wzwyż). Możecie coś podpowiedzieć jakiego modelu szukać? Myślę, że z 50-70zł starczy na samo body?
    FF + trzydziestka piątka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Jakiego analoga kupić?

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Witajcie, chodząc po targu staroci tak mnie natknęła myśl żeby sobie tanim kosztem kupić Zenita i popstrykać nieco klisz tak z czystej ciekawości jak to się kiedyś robiło zdjęcia. Niestety ceny jakie usłyszałem były zaporowe więc odpuściłem i szukam dalej. Zależy mi na światłomierzu, najlepiej CdS - z tego co wyczytałem to znacznie czulszy od selenowego no i na mocowaniu M42.
    Doczytałem też, że Zenity mają małe pokrycie kadru (a przynajmniej modele od TTL wzwyż). Możecie coś podpowiedzieć jakiego modelu szukać? Myślę, że z 50-70zł starczy na samo body?
    Może Zenit 12XP, spójrz też w kierunku Praktiki MTL3.

Uzależniony Awatar italy

Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    Ja posiadam Praktica L , co prawda ten model nie ma światłomierza ,ale do dziś sprawny, robię nim czasami zdjęcia czarno-biale.Posiada matówkę dużo jasniejszą od Zenita. Ostrośc ustawia się na mikroraster.Aparat nie do zajechania.
    Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Sam mam Nikona FM2n i fajny jest tylko szkla drogie

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Nie do zajechania jak większość Praktik. Poza tym lepiej wykonane niż zenity. Do manualnych polecam Pentaxy i Olympusy OM ale budżet będzie za mały
    Spokojnie można wyrwać japończyka w tej samej cenie co zssr/ddr. Sam posiadam dwa Pentaxy, są przefantastyczne

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Jakimś cudem na olx kupiłem pół roku temu Olympusa Om-2 z standardem za 100 zł Okazał się egzemplarzem prawie nowym, w świetnym stanie i w pełni sprawnym. Szukaj a znajdziesz
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Jeśli masz Canona i obiektywy to patrz na canona ja polecam 5e albo 50e - jak ci się nie spieszy to znajdziesz do 200 zł. - lepiej dołożyć i mieć coś do czego podepniesz obiektywy które masz.
    Często jak jadę za granice biorę dodatkowo do cyfry drugie body analoga i raz uratował mi tyłek. ( 40d - pierwsza seria)

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

A! Zapomniałem. Mam też Canona Eos 650 Pierwsza seria Eosów. Piękna sprawa, no i wszystkie szkła pasują Kosztował 50 zł
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Sluchajcie, ja swoja przygode zaczynalem z eosem 300V i to moim zdaniem tez calkiem fajny aparat ale chcialem sprobowac czegos bardziej manualnego
    Narazie olków nie ma w takiej cenie
    A z tymi pentaxami to mozecie podrzucic jakis ciekawy model? Jesli nie mocowanie m42 to jedyny wymog chyba swiatlomierz CdS
    FF + trzydziestka piątka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów