Cytat Zamieszczone przez Edyta Zobacz posta

Poczekaj... Wyżej jest przecież napisane, że ja z teorią jestem na bakier Mam w rekach aparat, przykładam wizjer do oka, palec sam leci i ustawia sobie i... zdjęcie jest
bez wiedzy to mozesz pstrykac byle czym i wciąż bedziesz szukać problemu, na tym polega fotografia, aby swiadomie łączyć wiedzę techniczną oraz praktyczną, bez tego jestes albo wszystkowiedzącym teoretykiem albo praktykiem ze słabymi zdjęciami
[/QUOTE]
Ok. Przetrawie to. Tylko muszę sie skupić.
Choć to jest dziwne to musicie zrozumieć że aby zrobić zdjęcie nie trzeba wiedzieć co to otwieranie przysłony. Naprawde.
oczywiscie ze tak pytanie jak to zdjęcie bedzie wyglądac, moze wlasnie tak ze psy ktore fotografujesz są rozmazane albo te z czarna sierscia nie maja zadnej faktury

Zależy mi na ostrym uchwyceniu chwili. I kocham pewne odwzorowanie barw . I nie lubię lamp błyskowych i ustawień auto ( tych ostatnich nie wiem dlaczego- może z powodu staromodności właśnie? ).
wiedza techniczna oraz obróbka raw da ci wszystko czego trzeba nawet posiadajac 40D + kit

Wiem że najlepze zdjęcia czarnuchów w ruchu wychodzą mi na niskim ISO, krótkim czasie i w piękną, słoneczna pogode. Na ISO 1600 w moim Canonie juz się nie da patrzec na zdjecia nawet bez ruchu.
no to nie ustawiaj iso 1600 tylko max iso 800 albotakie ktore cie zadowala a reszte swiatła uzyskaj z innych rzeczy, czas otwarcia, przysłona...
raw i potem lekkie podbicie niedoswietlonego zdjęcia oraz odszumianie dadza tez duzo.

Jasny obiektyw dawał mi większe szanse na zrobienie dobrego zdjęcia przy gorszym oświetleniu dziennym- tego pewna jestem
Ale tez rozmywał tło i jezeli trafisz ostroscią na ucho psa to pysk nie ostry, zalezy jak go mocno otworzysz i jaka to ogniskowa ale w przypadku focenia dluzszym szkłem czyli cos na starcie 85/100mm to napewno GO będzie na tyle mała ze rozmyje duza czesc psa.

Teoretyzować mozna ile wlezie, ja jestem prostego zdania, masz wiedze praktyczna nie masz wiedzy technicznej, my mozemy ci doradzac i pisac ale bez tejze wiedzy nie jestes w stanie podjąć sensownej decyzji oraz nie jeses w stanie osiągnąć 100% jakości której oczekujesz od swoich zdjęć.