bez wiedzy to mozesz pstrykac byle czym i wciąż bedziesz szukać problemu, na tym polega fotografia, aby swiadomie łączyć wiedzę techniczną oraz praktyczną, bez tego jestes albo wszystkowiedzącym teoretykiem albo praktykiem ze słabymi zdjęciami
[/QUOTE]
oczywiscie ze tak pytanie jak to zdjęcie bedzie wyglądac, moze wlasnie tak ze psy ktore fotografujesz są rozmazane albo te z czarna sierscia nie maja zadnej faktury
wiedza techniczna oraz obróbka raw da ci wszystko czego trzeba nawet posiadajac 40D + kit
no to nie ustawiaj iso 1600 tylko max iso 800 albotakie ktore cie zadowala a reszte swiatła uzyskaj z innych rzeczy, czas otwarcia, przysłona...
raw i potem lekkie podbicie niedoswietlonego zdjęcia oraz odszumianie dadza tez duzo.
Ale tez rozmywał tło i jezeli trafisz ostroscią na ucho psa to pysk nie ostry, zalezy jak go mocno otworzysz i jaka to ogniskowaale w przypadku focenia dluzszym szkłem czyli cos na starcie 85/100mm to napewno GO będzie na tyle mała ze rozmyje duza czesc psa.
Teoretyzować mozna ile wlezie, ja jestem prostego zdania, masz wiedze praktyczna nie masz wiedzy technicznej, my mozemy ci doradzac i pisac ale bez tejze wiedzy nie jestes w stanie podjąć sensownej decyzji oraz nie jeses w stanie osiągnąć 100% jakości której oczekujesz od swoich zdjęć.