Pokaż wyniki od 1 do 10 z 107

Wątek: Czarna magia czyli co kupić ;)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Czarna magia czyli co kupić ;)

Cytat Zamieszczone przez Edyta Zobacz posta

Poczekaj... Wyżej jest przecież napisane, że ja z teorią jestem na bakier Mam w rekach aparat, przykładam wizjer do oka, palec sam leci i ustawia sobie i... zdjęcie jest
    bez wiedzy to mozesz pstrykac byle czym i wciąż bedziesz szukać problemu, na tym polega fotografia, aby swiadomie łączyć wiedzę techniczną oraz praktyczną, bez tego jestes albo wszystkowiedzącym teoretykiem albo praktykiem ze słabymi zdjęciami
    [/QUOTE]
    Ok. Przetrawie to. Tylko muszę sie skupić.
    Choć to jest dziwne to musicie zrozumieć że aby zrobić zdjęcie nie trzeba wiedzieć co to otwieranie przysłony. Naprawde.
    oczywiscie ze tak pytanie jak to zdjęcie bedzie wyglądac, moze wlasnie tak ze psy ktore fotografujesz są rozmazane albo te z czarna sierscia nie maja zadnej faktury

Zależy mi na ostrym uchwyceniu chwili. I kocham pewne odwzorowanie barw . I nie lubię lamp błyskowych i ustawień auto ( tych ostatnich nie wiem dlaczego- może z powodu staromodności właśnie? ).
    wiedza techniczna oraz obróbka raw da ci wszystko czego trzeba nawet posiadajac 40D + kit

Wiem że najlepze zdjęcia czarnuchów w ruchu wychodzą mi na niskim ISO, krótkim czasie i w piękną, słoneczna pogode. Na ISO 1600 w moim Canonie juz się nie da patrzec na zdjecia nawet bez ruchu.
    no to nie ustawiaj iso 1600 tylko max iso 800 albotakie ktore cie zadowala a reszte swiatła uzyskaj z innych rzeczy, czas otwarcia, przysłona...
    raw i potem lekkie podbicie niedoswietlonego zdjęcia oraz odszumianie dadza tez duzo.

Jasny obiektyw dawał mi większe szanse na zrobienie dobrego zdjęcia przy gorszym oświetleniu dziennym- tego pewna jestem
    Ale tez rozmywał tło i jezeli trafisz ostroscią na ucho psa to pysk nie ostry, zalezy jak go mocno otworzysz i jaka to ogniskowa ale w przypadku focenia dluzszym szkłem czyli cos na starcie 85/100mm to napewno GO będzie na tyle mała ze rozmyje duza czesc psa.

Teoretyzować mozna ile wlezie, ja jestem prostego zdania, masz wiedze praktyczna nie masz wiedzy technicznej, my mozemy ci doradzac i pisac ale bez tejze wiedzy nie jestes w stanie podjąć sensownej decyzji oraz nie jeses w stanie osiągnąć 100% jakości której oczekujesz od swoich zdjęć.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Czarna magia czyli co kupić ;)

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    bez wiedzy to mozesz pstrykac byle czym i wciąż bedziesz szukać problemu, na tym polega fotografia, aby swiadomie łączyć wiedzę techniczną oraz praktyczną, bez tego jestes albo wszystkowiedzącym teoretykiem albo praktykiem ze słabymi zdjęciami
    oczywiscie ze tak pytanie jak to zdjęcie bedzie wyglądac, moze wlasnie tak ze psy ktore fotografujesz są rozmazane albo te z czarna sierscia nie maja zadnej faktury

wiedza techniczna oraz obróbka raw da ci wszystko czego trzeba nawet posiadajac 40D + kit

no to nie ustawiaj iso 1600 tylko max iso 800 albotakie ktore cie zadowala a reszte swiatła uzyskaj z innych rzeczy, czas otwarcia, przysłona...
    raw i potem lekkie podbicie niedoswietlonego zdjęcia oraz odszumianie dadza tez duzo.

Ale tez rozmywał tło i jezeli trafisz ostroscią na ucho psa to pysk nie ostry, zalezy jak go mocno otworzysz i jaka to ogniskowa ale w przypadku focenia dluzszym szkłem czyli cos na starcie 85/100mm to napewno GO będzie na tyle mała ze rozmyje duza czesc psa.

Teoretyzować mozna ile wlezie, ja jestem prostego zdania, masz wiedze praktyczna nie masz wiedzy technicznej, my mozemy ci doradzac i pisac ale bez tejze wiedzy nie jestes w stanie podjąć sensownej decyzji oraz nie jeses w stanie osiągnąć 100% jakości której oczekujesz od swoich zdjęć.[/QUOTE]
    Masz rację. Ale dzieki temu co piszecie osiągnę maksimum tego co pragnę uzyskać.
    Pisałam już że moje zdjęcia nie muszą być technicznie cudne. Ma je być widać . Ich wyraz pyska, ruch łapy, piłkę w locie i psa do niej skaczącego. Każdy sznurek na psie czasami, a czasami sam pysk z rozytymi sznurkami dla ciekawszego zdjęcia. Rozmyte tło czasami tworzy ciekawy obraz.
    RAW- to jest to czego postanowiłam sie nauczyć jakiś czas temu. I kiedy mnie jakieś choróbsko dopadnie i pójdę na L4 to powalczę z nauką. Inaczej nie mam szans
    Od zdjęć swoich nie oczekuję na pewno tyle co Wy tutaj. Pragne tylko uchwycić czytelnie tą chwilkę ulotną. A że przy okazji pobawić się lubię to raczej nie jest zbrodnia

Dodam, że bawiłam sie wypasioną hybrydą znajomej. Fajne toto, ale ...za mądre... Chciałam to kupić bo fajne foty. Ale nie sprawiała mi ta hybryda tej radości jaką mama nawet focąc moim starociem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Obejrzałaś filmik " na dnie plecaka" ?
    Wystarczy ci 6D i 85 1,8, bieda wersja to 5DMk1 + 85 1,8 w cenie 3tys. Zestaw za 3 tys bije na głowę te wszystkie cropy które ci chodzą po głowie, problemem będzie tylko AF. Jeżeli chcesz cropa to skup się na szkłach, wystarczy najtańsze body i za resztę szkło.
    Obejrzałam- to dobre określenie. Kompa mam w pokoju mamy a ona teraz śpi. Muszę poczekać na głos ... Ok?

Uprawnienia umieszczania postów