Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 107

Wątek: Czarna magia czyli co kupić ;)

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Czarna magia czyli co kupić ;)

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Te dwie wypowiedzi są ze sobą sprzeczne, też miałem zenita, żeby focić zenitem trzeba mieć te minimum wiedzy jak pokręcić przysłoną i czasem żeby się dobrze naświetliło - ten aparat działa tylko w tak mitologizowanym przez cyfrowe dzieci (czasem też przez dinozaury) trybie M (trzeba sobie samemu ustawić przysłonę i czas). I nie warto tak żałować - zenita z obiektywem można kupić za grosze, tylko po co - zastanawiam się co w tej zenitowej pełnej klatce było takiego dobrego, używałem parę lat, potem używałem innych analogowych korpusów (wiele lat) i były znacznie lepsze, nawet teraz zdarza mi się zrobić coś analogiem i wywołać własnymi rękami czarno białą kliszę.

70D to pewnie wystarczający aparat dla każdego amatora i pewnie prawie wszystkich zawodowców na forum aparaty cyfrowe są coraz lepsze to co dawniej było w profesjonalnych modelach przesuwa się do amatorskich.

Jeśli chodzi o naukę to najlepiej uczyć się na cudzych błędach lub od jakiegoś nauczyciela, nikon prowadzi portal Szeroki Kadr można poczytać (w tajemnicy powiem że Nikony działają tak samo jak Canony więc można czytać Szeroki Kadr). Wrzucam link do poradnika, nie wiem jak określić stopień zaawansowania poradnika ale jak czytam wypowiedzi to określiłbym go jako zaawansowany po 10 minutach można ogarnąć co do czego służy, a po kolejnej pół godzinie i paru powtórkach przyswoić sobie ten podstawowy materiał:
    Trójkąt ekspozycji w fotografii - jak go rozumieć? [poradnik] | Fotoblogia.pl
    to sposób znacznie lepszy niż metoda prób i błędów.
    polecam również książkę Bryana Petersona Ekspozycja bez tajemnic, książka trochę amerykańska ale to gwarantuje że każdy jest w stanie ją przeczytać i przyswoić nawet jak nie rozumie jaki sens mają czynności które wykonuje.
    Dziękuję.
    Metody prób i błędów przy lustrzance cyfrowej są cudowną rzeczą Naprawdę Oglądajac moje zdjęcia czasami dostaję ataku śmiechu widzac jak bez zastanowienia pokierowałam zdjeciem To też może bawić.

Oglądam filmik z głosem Teraz jest ciekawiej Dzieki za niego bo choć w życiu nie będę robić tak cudnych zdjęć jak Alicja to wiele podobieństw widzę. Plecak pełen różnych rzeczy. Brakuje u niej w nim miseczki i wody. Podkładki pod kolana nie mam, ale dobry pomysł. Najczęściej z łąk wracam w stanie...hym.... Słyne na wsi z tego ze w jedna stronę idę czysta a wracam brudna. Nie należę do ludzi przejmujących się tym drugim Często leżakuję w błocie nawet nie zauwazając tego. To choroba chyba?
    Alicja jest bardzo ambitna. Podziwiam ją. Jednak mną tak fotografia nie zawładnie nigdy. Chociaż kto wie? Nauczyłam się że nigdy nie należy mówić " nigdy".
    Powiedziała coś co w sumie jest oczywiste dla mnie, ale nie uswiadamiałam sobie tego.

Pełne uzależnienie

Nie oglądaj filmików - nie na taki prosty temat, filmiki są zwykle ogłupiające (wyjąwszy te na tematy trudniejsze) - trzeba przeczytać ze zrozumieniem, filmiku z Alicją nie widziałem więc nie wiem o czym mowa, link był do artykułu, artykuł ma obrazki więc jest łatwiej.
    W lustrzance cyfrowej próby prawie nic nie kosztują, nie wracaj do zenita bo pójdziesz z torbami , a ogólnie to warto wiedzieć co się robi - to wszystko (i wiele innych rzeczy) zostało już (dawno) wymyślone - nie dostaniesz nobla za wymyślanie tego co zostało już wymyślone trzeba poznać podstawy i wymyślić coś nowego.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Trójkąt ekspozycji w fotografii - jak go rozumieć? [poradnik] | Fotoblogia.pl

Super link! Mam co w nocy czytać i trawić

Edit: Hahaha przeciez tam są oczywiste rzeczy tylko NAZWANE hahaha

Przepraszam że ja tak ma raty odpowiadam ale mimo iż bardzo Was szanuję to muszę "odskakiwać" i "doskakiwać" do komputera.
    Ostatnio edytowane przez Edyta ; 26-07-2015 o 19:23

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Nie oglądaj filmików - nie na taki prosty temat, filmiki są zwykle ogłupiające (wyjąwszy te na tematy trudniejsze) - trzeba przeczytać ze zrozumieniem, filmiku z Alicją nie widziałem więc nie wiem o czym mowa, link był do artykułu, artykuł ma obrazki więc jest łatwiej.
    W lustrzance cyfrowej próby prawie nic nie kosztują, nie wracaj do zenita bo pójdziesz z torbami , a ogólnie to warto wiedzieć co się robi - to wszystko (i wiele innych rzeczy) zostało już (dawno) wymyślone - nie dostaniesz nobla za wymyślanie tego co zostało już wymyślone trzeba poznać podstawy i wymyślić coś nowego.
    Nie widziałem filmu, nie wiem o czym mowa ale nie oglądaj

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

W sumie aparat aparatem. Jeśli nie zamierzasz kupować pełnej klatki, to zaryzykuję, że aparaty, czy to 40 czy 50 czy 60 a nawet 70d dadzą Ci podobny efekt. Jeśli jesteś staromodna i nie interesują Cię "bajery" to wszystkie te aparaty mają szybki i dobry autofokus są szybkostrzelne, robią około 6-7 klatek na sekundę i z całą pewnością dadzą Ci duży przeskok jakościowy wobec Twojego canona 400d.Wszystkie będą również dobrym wyborem do fotografii psiaków w ruchu. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w obiektywy stąd moja propozycja 15-85 i 70-200 f4 L.

Dopiero zaczyna

Canon EOS 40d + Tamron 17-50 F/2.8 (5550122919) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
    Takie coś znalazłam. Ale używki nie kupię od nieznajomej osoby. Ma mi słuzyć lata.
    Cena jest taka fajna, że ciągnie

Namięszaliscie mi w głowie hahahaha. Ale dobrze. Z waskiego horyzontu wychodze na świat Dziękuję.

Pełne uzależnienie

Powtarzam, jesli szybki AF to tylko 1D. A do tego w gratisie 8 klatek na sekunde. Jest pozniej z czego wybierac kadry.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Powtarzam, jesli szybki AF to tylko 1D. A do tego w gratisie 8 klatek na sekunde. Jest pozniej z czego wybierac kadry.
    A ja powtarzam- nie stać mnie na 1D- niestety. Jak sie nie ma co sie lubi to się lubi to, na co człowieka stać

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Edyto, zadajac pytania z prośba o rady na forum muszisz uzbroić się w gruba skórę i ignorować zaczepki sfrustrowanych użytkowników, którzy tylko czekaja na taka okazję. Usłyszysz, że w ogóle nie powinnaś zabierać cennego miejsca swoim banalnym problemem, a jednocześnie wyprodukuja w kilka godzin 50 postów w Twoim watku, na forum gdzie czasem pojawia się kilka postów dziennie.

Jedno musisz zrozumieć - Canon jak i inne firmy w branży nie jest frajerem i nie da Ci nic za darmo. Zwłaszcza, że chcesz tego, co jest istota tej technologii (fotografii cyfrowej) i na czym Canon zarabia pieniażki.

Szybkość, niskie szumy, wysoka światłoczułość, szeroki zakres tonalny - to właśnie to, za co się płaci. Jeśli wydasz mało pieniędzy, to dostaniesz prawie to samo, co już miałaś, tylko miejmy nadzieję, sprawne. Tanie obiektywy nie sa do dali, szybkie i jasne, kropka. Obiektywy inne niż Canon zwłaszcza niedrogie, gorzej (wolniej, z błędami) współpracuja w zakresie AF. Szumy w aparatach formatu "niepełnoklatkowego" poprawiaja się powoli. Korpusy od 550d i nowsze maja lepsze odszumianie niż wszystko do 500d włacznie. AF w aparatach xxxd jest zauważalnie lepszy tylko w nowszych modelach. 60d, 70d maja całkiem niezły AF, ale z tanim ciemnym zoomem w pochmurny dzień nie mówiac o wnętrzach cudów nie będzie. O wiele optymistyczniej i lżej w plecaku to wyglada z krótkimi stałkami.

Skoro narzekasz na szumy, i wolny AF to najtaniej prawdziwa różnicę zrobi 6d plus 70-200/4. Ale to już dosyć ciężkie. Tak samo bardziej uniwersalnie 24-105/4. Za mniej będzie gorzej, ale schodzimy do 55-250mm, 70d, 60d, 600-7xxd i wreszcie itd.

Podsumowanie: tanio przy odrobinie starań i wytrwałości można robić świetne zdjęcia, (może 2 dziennie a nie 20 czy 200) ale szybkiego AF do ruchu i małych szumów w ciemnosciach tanio nie ma.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    To oczywiste, ale nie na temat. Może spróbujesz poradzić w jakimś innym watku?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Edyto, zadajac pytania z prośba o rady na forum muszisz uzbroić się w gruba skórę i ignorować zaczepki sfrustrowanych użytkowników, którzy tylko czekaja na taka okazję. Usłyszysz, że w ogóle nie powinnaś zabierać cennego miejsca swoim banalnym problemem, a jednocześnie wyprodukuja w kilka godzin 50 postów w Twoim watku, na forum gdzie czasem pojawia się kilka postów dziennie.
    Dosdkonale to wiem Kiedyś- dawno temu- zarejestrowałam sie na forum Canona ( może i było to to forum nawet? ), ale wtedy moja skóra była cieńsza Chciałam sie czegoś nauczyć, dowiedzieć ale mnie potraktowana jak idiotkę i zwiałam z podkulonym ogonem Mineło sporo lat, sporo kopniaków i nie tak łatwo się mnie pozbyć Moje poczucie humoru też ewoluowało

Jedno musisz zrozumieć - Canon jak i inne firmy w branży nie jest frajerem i nie da Ci nic za darmo. Zwłaszcza, że chcesz tego, co jest istota tej technologii (fotografii cyfrowej) i na czym Canon zarabia pieniażki.
    To ze frajerami jesteśmy my- kupujący- wiem od bardzo dawna

Szybkość, niskie szumy, wysoka światłoczułość, szeroki zakres tonalny - to właśnie to, za co się płaci. Jeśli wydasz mało pieniędzy, to dostaniesz prawie to samo, co już miałaś, tylko miejmy nadzieję, sprawne. Tanie obiektywy nie sa do dali, szybkie i jasne, kropka. Obiektywy inne niż Canon zwłaszcza niedrogie, gorzej (wolniej, z błędami) współpracuja w zakresie AF. Szumy w aparatach formatu "niepełnoklatkowego" poprawiaja się powoli. Korpusy od 550d i nowsze maja lepsze odszumianie niż wszystko do 500d włacznie. AF w aparatach xxxd jest zauważalnie lepszy tylko w nowszych modelach. 60d, 70d maja całkiem niezły AF, ale z tanim ciemnym zoomem w pochmurny dzień nie mówiac o wnętrzach cudów nie będzie. O wiele optymistyczniej i lżej w plecaku to wyglada z krótkimi stałkami.
    Tak. Najchętniej kupiłabym jasną Lkę ale to dopiero za jakieś trzy lata. Stałkę mam zamiar. Tanią, niby bylejaka ale zaprzyjaźniłam sie z tym czymś przez godzine Czyli Canon 50mm f/1,8. Stać mnie na to Chyba...Bo poprzeczka ceny aparatu zaczyna być niepokojąco wysoka...

Skoro narzekasz na szumy, i wolny AF to najtaniej prawdziwa różnicę zrobi 6d plus 70-200/4. Ale to już dosyć ciężkie. Tak samo bardziej uniwersalnie 24-105/4. Za mniej będzie gorzej, ale schodzimy do 55-250mm, 70d, 60d, 600-7xxd i wreszcie itd.
    Za ciężkie. Moja kieszeń nie udźwignie.
    A tak na marginesie chyba i moja szyja na spacerach też miałaby problem

Podsumowanie: tanio przy odrobinie starań i wytrwałości można robić świetne zdjęcia, (może 2 dziennie a nie 20 czy 200) ale szybkiego AF do ruchu i małych szumów w ciemnosciach tanio nie ma.
    Nie w ciemnościach całkiem. W pochmurny, zwyczajny polski dzień. Taki, jakich mamy większość tutaj

No wiem- nie myślałeś o nocy ale lubię sobie popisać jak mogę

--- Kolejny post ---

To oczywiste, ale nie na temat. Może spróbujesz poradzić w jakimś innym watku?
    Coś też nie na temat. Zdumiewa mnie fakt wsadzenia w lustrzankę kamery. Naprawdę!
    Ostatnio edytowane przez Edyta ; 26-07-2015 o 21:39

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów