I wszystko to chcesz zobaczyć na wycinku wielkości kilkunastu pikselków?
Z praktyki - zakładanie jakichkolwiek filtrów powoduje powstawanie takich zjawisk i choćbyś patrząc w wizjer nie wiem jak wytężał gałki oczne to większości z nich nie zobaczysz. Kilka z moich UFO powstało nawet bez filtra bo na początku przygody z fotografią cyfrową zapomniałem że osłona przeciwsłoneczna wbrew nazwie nie służy tylko do "ochrony" przed słońcem, ale również przed innymi źródłami światła - wtedy miałem lekką fazę na fotografię nieba i miasta nocą.
Tego typu ufo fotografuję też często na pokazach lotniczych w ciągu dnia przy bezchmurnym niebie.
Jeżeli wierzysz że to było UFO, .... hmmm ..... to pozostań w wierze. Ja wiem, że podobnych zdjęć miałem tysiące i pewnie kilka z nich leży jeszcze na dysku, tylko że ja w odróżnieniu od ciebie widząc taki (moim zdaniem) śmieć w kadrze staram się przemieścić aparat tak, żeby takich śmieci w kadrze nie mieć. Nie zawsze jest to możliwe, ale czasami wystarczy delikatnie zmienić kąt pod jakim się robi zdjęcie - z doświadczenia wiem że często pomaga.
A co do UFO - to zawsze mnie zastanawia że wszystkie te UFA na zdjęciach są takie mikroskopijne. Przecież ludzie biegają z ogniskową równą pierdyliard milimetrów a mimo to nie udaje im się zrobić zdjęcia UFA choćby na 1/20 wielkości kadru.