Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Katalogowanie / przechowywanie / archiwizacja

Mieszany widok

Domyślnie Katalogowanie / przechowywanie / archiwizacja

Mam chyba nietypowe pytanie albo bardzo typowe ale nie potrafię znaleźć na nie odpowiedzi.
    Pytanie brzmi: jak katalogować / jak katalogujecie zdjęcia?
    Zdjęcia robię od kilku lat większość to pliki JPG ostatnio RAW, zrobiło się tego dużo i zacząłem mieć problemy w poruszaniu się pośród tych wszystkich zdjęć.
    Chodzi mi o wszelkie pomysły - programy jakich używacie, drzewko katalogowe itp.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i pomysły.

PS. używam linuxa ale programy z windowsa też mogą być do wykorzystania
    PSS. nie jestem profesjonalistą więc niektórych zdjęć nie mogę / nie warto przyporządkowywać do wydarzenia, czasami łatwiej do osoby (a co jeśli osób jest więcej niż jedna(?)).

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Katalogowanie / przechowywanie / archiwizacja

zewnetrzny dysk i podziel na daty/imprezy/eventy
    ja tak robie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Nie używam żadnych programów do katalogowania. Zwykły eksplorator windows mi wystarcza. Zdjęcia mam na zewnętrznych dyskach w folderach których nazwa zaczyna się od daty RRRR_MM_DD i dalej ewentualnie nazwa miejsca, osoby lub eventu

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Serwer synology ( 2 dyski w raidzie ) daty + nazwy. Bez dodatkowych programów.
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja to robię tak.
    Jest folder główny (albo dysk) ZDJĘCIA, w tym są foldery ze zdjęciami z konkretnego wypadu (sesji - choć u mnie to wielkie słowo), które opisuję tak:
    data + jakieś słowa precyzujące
    tak, by potem odszukać po dacie albo tych słowach
    przykładowa nazwa folderu
    "2015.07.24 Jasiek park Jordana"
    albo
    "2014.09.20 Nato Days"
    i w zasadzie tyle.
    Prowadzę dwa główne katalogi - jeden to SAMOLOTY a drugi RESZTA.
    Tym sposobem w każdym z głównych katalogów mogę szybko odnaleźć co mnie interesuje lub posortować sobie exploratorem datami.

Co do backup-u to staram się regularnie kopiować na drugi dysk wewnętrzny całą zawartość tych katalogów + na dysk zewnętrzny.

Dla mnie to najwygodniejszy system.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 24-07-2015 o 14:43

Początki nałogu Awatar 5pirit

Osobiście robię tak, że głównym folderze Zdjęcia najpierw mam foldery z rocznikiem czyli folder: 2010, 2011, 2012r itd ..... i dopiero w nich mam foldery posegregowane praktycznie tak samo jak @Bangi czyli data i nazwa związana ze zdjęciami w katalogu.

Tak się zastanawiam od jakiegoś czasu, czy tworzyć plik tekstowy gdzie w nazwie tego pliku (nie w środku w pliku) będzie miał kilka kluczowych słów odnośnie zdjęć które się znajdują w danym katalogu. Sama nazwa katalogu to za mało, ale np. w momencie jak bym chciał znaleźć zdjęcia na których jest np. jakaś ciotka Kowalska, to wpisuję w nazwę pliku np. imię i wystarczy windowsowa szukajka i w chwile mam znalezione wszystko co dotyczy danej osoby.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    Tak się zastanawiam od jakiegoś czasu, czy tworzyć plik tekstowy gdzie w nazwie tego pliku (nie w środku w pliku) będzie miał kilka kluczowych słów odnośnie zdjęć które się znajdują w danym katalogu. Sama nazwa katalogu to za mało, ale np. w momencie jak bym chciał znaleźć zdjęcia na których jest np. jakaś ciotka Kowalska, to wpisuję w nazwę pliku np. imię i wystarczy windowsowa szukajka i w chwile mam znalezione wszystko co dotyczy danej osoby.
    Robię sobie tzw. stykówkę dla każdego katalogu - czyli na jednej stronie miniaturki zdjęć - zapisuję taką stykówkę jako JPG. Żeby było czytelne, staram się nie przekraczać rozmiaru 7 kolumn x 10 wierszy, niekiedy tworzę dwie, a maksymalnie trzy stykówki do katalogu. Używam do tego Irfanview.
    Mam oprócz tego listę w excelu, gdzie są między innymi informacje o ciotce Kowalskiej.
    A same katalogi ze zdjęciami podobnie jak inni.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 27-07-2015 o 11:56

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Robię sobie tzw. stykówkę dla każdego katalogu - czyli na jednej stronie miniaturki zdjęć - zapisuję taką stykówkę jako JPG. Żeby było czytelne, staram się nie przekraczać rozmiaru 7 kolumn x 10 wierszy, niekiedy tworzę dwie, a maksymalnie trzy stykówki do katalogu. Używam do tego Irfanview.
    Mam oprócz tego listę w excelu, gdzie są między innymi informacje o ciotce Kowalskiej.
    A same katalogi ze zdjęciami podobnie jak inni.
    Pomysły ze stykówką i excelem są świetne. Chyba właśnie takiego pomysłu szukałem.
    Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Dopiero zaczyna Awatar Domcia
    Miasto
    Wrocław

Podobnie jak 5pirit, najpierw katalog z rokiem, potem wewnątrz chronologicznie katalogi 01. nazwa, data, 02. nazwa, data.. itp. W środku zawsze JPG i głębiej schowane RAWy i ewentualnie jakieś PSD jak chciałam sobie coś zachować w takiej formie. Do tego osobny katalog (poza tym systemem) do zdjęć z fuch. Do archiwizacji dysk zewnętrzny z programem który sprawdza różnice i kopiuje tylko to, co się zmieniło względem oryginału. Podpinam tylko na czas archiwizacji dla bezpieczeństwa.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Domcia Zobacz posta
    (...)z programem który sprawdza różnice i kopiuje tylko to, co się zmieniło względem oryginału. (...)
    napisz proszę jaki to program ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów