Używam bvckup ale w wersji 1 (darmowy), jest dostępna na ich stronce (https://www.bvckup2.com/) już wersja 2, natomiast jest płatna. Wersja 1 ma swoje małe ograniczenia (nie da się na raz jednego dużego zasobu zaznaczyć, bo się program przywiesza, trzeba to rozbić na kilka mniejszych), poza tym działa bez zarzutu. Mogę instalkę podrzucić jak będę w domu (wieczorem).
Poza tym wiem, że są inne tego typu aplikacje (darmowe), aczkolwiek nie pamiętam nazw (szukałam tego z 2 lata temu).
Ostatnio edytowane przez Domcia ; 27-07-2015 o 14:09
Używam znakomitego i prostego programu Idle Time Backup, gdzie można poustawiać nadpisywanie plików i inne funkcje.
Na stałe ma włączoną archiwizację, jak włącza się wygaszacz, można też archiwizować przed wyłączeniem kompa.
Dziękuję za info.
Przechowywanie:
Backup: wszystko leży na Synology NAS i kopia robi się automatycznie na inne dyski z Time Backup. Niedługo jeszcze dorzucę automatyczną kopię w chmurze Amazona (dla pewności, że nawet jak pokój spłonie to dane przetrwają)./Zdjęcia/2015.08.07 Nazwa miejsca lub wydarzenia/
- /JPG/
- /video/
- /poprawiane/
- /001.RAW
- /002.RAW
a w jakiej rozdzielczosci trzymacie jpegi po wywolaniu rawow? zostawiacie oryginalny rozmiar?
R8, 35, 50, 85
Ja zostawiam w takiej jak robiłem konkretne zdjęcia. Trochę miejsca zajmują i mogłyby być mniejsze, ale nigdy nie wiadomo, czy nie przyda się coś do większego druku. Z drugiej strony na tą chwilę dyski są tak tanie, że to nie problem trzymać większe pliki.
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Ja również zostawiam w RAWach ale stosuję jeszcze jeden trick oznaczam zdjęcia gwiazdkami , te które wydaja mi się najlepsze, najwartościowesze z danej lokazliacji/wyjazdu. Pomaga to potem w szybkim przygotowaniu jakieś prezentacji itp