Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Alternatywa dla Adobe Photoshop

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Alternatywa dla Adobe Photoshop

Cytat Zamieszczone przez szymondeco Zobacz posta
    ...
    PS Wiem, wiem, jest jeszcze gimp, ale dla mnie to czarna magia.
    Na początku każdy program będzie czarną magią Zacznij używać to się nauczysz. A jak Ci nie podejdzie to nic nie tracisz
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Tak jak Lutek napisał...
    [CIACH]
    Szczerze mówiąc to do większości czynności związanych z wywoływaniem dla amatora wystarczy DPP 3 (lub 4 najlepiej) a do innych rzeczy to już PS Elements.
    Ostatnio robiłem drugie podejście do LR ale mnie-amatora nie przekonał, bo jest przerośnięty tak jak napisał przedmówca a czasami ciężko uzyskać oryginalną kolorystykę aparatu. Dla mnie np barierą była kwestia ostrości bo albo było mniej ostre niż z DPP a jak uzyskiwałem podobną ostrość to w cropie pojawiało się ziarno przypominające artefakty w mocno skompresowanym jpg-u. Kręciłem suwakami w różnych konfiguracjach ale nigdy nie byłem tak zadowolony jak w DPP (u mnie akurat 4) w pierwszym podejściu za każdym razem. Więc darowałem sobie...może kiedyś..... ale teraz szkoda mi na to czasu.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 24-07-2015 o 09:34
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Moja propozycja jest trochę inna - jeśli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią to najpierw porób zdjęcia, naucz się prawidłowo je robić, itd. itp. Nie zaczynaj przygody z fotografią od myślenia o obróbce, bo prawda jest taka, że jak zdjęcie nie będzie "dobre", to obróbka też nie pomoże.
    Na początek wystarczy prosty program do kadrowania / prostowania fotek, lekkiego wyostrzania, itp. prostych zabiegów. Czasem samo wykadrowanie zmienia diametralnie odbiór zdjęcia.
    Ja do takiej prostej edycji (fotki na potrzeby rodzinnych albumów, facebooka) używam w zasadzie tylko i wyłączanie darmowego FastStone-a FastStone Image Viewer, Screen Capture, Photo Resizer ... z wtyczkami do niego dedykowanymi - czyta też RAW-y. Jest szybki, sprawny i bezproblemowy, można go sobie zabrać na pendrive i używyać wszędzie
    Grubszą obróbką zajmuję się tylko w odniesieniu do zdjęć, na których szczególnie mi zależy, tzn. w moim przypadku - na potrzeby wrzucania fotek samolotów do galerii internetowych albo jakichś większych wydruków na ścianę w domu, bo tak to szkoda czasu każde zdjęcie obrabiać, w pewnym momencie staje się to wręcz frustrujące
    Wielu moich znajomych używa Gimp-a i są bardzo zadowoleni. Wystarczy też DPP dołączony do aparatu. Z całym przekonaniem odradzam wynalazki typu Picasa (ale tylko do obróbki, bo samo wrzucanie do neta i udostępnianie tym sposobem zdjęć, np. rodzinie, jest bardzo wygodne).
    Ale i tak podstawą jest posiadanie "dobrego" materiały na wejściu, bo bez tego lipa...
    Piszę to przez pryzmat własnych doświadczeń.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 24-07-2015 o 09:57

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Moja propozycja jest trochę inna - jeśli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią to najpierw porób zdjęcia, naucz się prawidłowo je robić, itd. itp. Nie zaczynaj przygody z fotografią od myślenia o obróbce.....[CIACH]
    Bardzo słuszna uwaga. W 100% się z kolega zgadzam.

Pozdrawiam
    Lutek

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Sam też używam DPP 4, program jest super dla mnie i polecam zwłaszcza że jest free
    Zacznij od tego

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jesli myslec o PS to raczej chodzi o retusz, maski, warstwy.

Na poczatek Lightroom bedzie ok, obok trial PS'a.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    Sam też używam DPP 4, program jest super dla mnie i polecam zwłaszcza że jest free
    Zacznij od tego
    Ja bym jednak zaczął od sprawdzenia czy wersja 4 będzie w stanie otworzyć rawy z posiadanego aparatu...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja bym jednak zaczął od sprawdzenia czy wersja 4 będzie w stanie otworzyć rawy z posiadanego aparatu...
    Racja....ale jak nie 4 to 3 też będzie dobra.
    Lutek

Polecam ACDSee Pro 8 - aktualnie do dostania za $59

A czemu tak naprawdę nie GIMP? Bo za darmo? Znam osoby, które sporo potrafią w GIMPie osiągnąć i nie czują się niedowartościowane, że pracują na bezpłatnym programie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów