Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Tamron 90 f 2,8 VC czy Canon 100 f 2,8 L IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Tamron 90 f 2,8 VC czy Canon 100 f 2,8 L IS

Witam
    Proszę o pomoc w wyborze obiektywu macro . Na dzień dzisiejszy jestem w posiadaniu body canon 6d i obiektywu sigma 150 f 2,8 macro . Jestem totalnym amatorem i większość zdjęć robię z ręki i przy świetle zastanym . Wiem że ta sigma cieszy się bardzo dobrą opinią , niestety z wyżej wymienionych powodów jakość wykonanych przeze mnie zdjęć pozostawia wiele do życzenia . Zdecydowałem się na kupno obiektywu macro ze stabilizacja , co wybtać ?
    - canona 100 f 2,8 L Is używkę za cenę około 2500 zł.
    - tamrona 90 f 2,8 VC nówkę za cenę 1890 zł .
    Bardzo proszę o pomoc w wyborze , może ktoś z Was miał do czynienia z obydwoma obiektywami .
    Mam jeszcze pytanie , czy nadają się do zdjęć portretowych . W moim posiadaniu jest jeszcze canon 24-105 f4 ,ale chciałbym mieć coś jaśniejszego do robienia zdjęć portretowych .
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Odp: Tamron 90 f 2,8 VC czy Canon 100 f 2,8 L IS

Bierz Canona chyba nie trzeba zbytnio się rozpisywać na temat tego obiektywu. Wystarczy forum przejrzeć. Do portretu też się nada.
    Canon

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Jeżeli mając 6D i Sigmę 150 2.8 macro nie potrafisz osiągnąć zadowalających rezultatów, to mz kupno kolejnego obiektywu macro Ci nie pomoże. Sigma 150 to obiektyw, z którego na makropasji widziałem jedne z najlepszych zdjęć. A stabilizacja przy macro kiedy domykasz do f/8 ... f/11 przyda Ci się jak kij do ... Oba wskazane obiektywy są świetne ale gdy potrafisz to wykorzystać. Ja bym sprawdził czy ta Sigma trafia w punkt i więcej trenował :-) Jeśli do portretu to Canon zdecydowanie nad Tamronem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

jak wyżej
    stabilizacja nic Ci nie pomoże jeżeli nie nauczysz się robić nie poruszonych zdjęć
    Twoja sigma 150 jest zacnym szkłem, zdecydowanie lepszym od rozpatrywanych przez Ciebie modeli
    a do portretu kup sobie c85 lub c100 f/2 bez is
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 21-07-2015 o 23:52

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Przy 1:1 w L'ce praktycznie nie ma stabilizacji... podobno.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Katowice

Robiłem zdjęcia tamron em bez stabilizacji i miałem więc dobrych zdjęcia niż z tej sigmy., chyba ze względu na krótszą ogniskową. Postaram się jeszcze popracować warsztatem , może zostanę przy siemię .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

To sprawdź czy sigma nie jest obarczona jakąś wadą - niestety podstawowa wada sigmy to zła współpraca z canonami.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Faktycznie jak Koledzy napisali powyżej, owa Sigma to jeden z lepszych obiektywów do macro.

Mam wrażenie, że potrzebujesz STATYWU z przeznaczeniem do zdjęć macro. Masz sporą masę zestawu, 6D, 150 macro, lampa z dyfuzorem, jakieś pierścienie czy mieszek i będzie ze dwa kilogramy.

Miałem już zamiar kupić tę sigmę, oglądałem w sklepie, ale to wielki i ciężki obiektyw - tylko do statywu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez howi Zobacz posta
    Robiłem zdjęcia tamron em bez stabilizacji i miałem więc dobrych zdjęcia niż z tej sigmy., chyba ze względu na krótszą ogniskową. Postaram się jeszcze popracować warsztatem , może zostanę przy siemię
    Bo był lekki i mogłeś to utrzymać "z ręki".
    Ćwiczę się w macro z różnym skutkiem, wyłącznie z ręki, dlatego uważam, że najlżeszy zestaw jest najbardziej przydatny.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 22-07-2015 o 08:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

dokładnie jak RobertON napisał. Potrzebny Ci statyw, a to wyklucza mozliwosc skutecznego uzywania stabilizacji.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

może sobie kup lampę i dyfuzor - to Ci pozwoli robić na dłuższych czasach lub zainwestuj w dobry statyw lub to i to.
    SONY

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów