Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pomocy CANON AE1

Domyślnie Pomocy CANON AE1

Witam zaczyna sie wlasnie moja "zabawa" z fotografia z internetu pochlaniam wszelaka wiedze jaka tylko istnieje daną teorie pomalu zaczynam przekladac na praktyke odkopanym dziadkiem Canonem ae1 .Mam pytanie gdy robie zdjecia w wizjerze tego magicznego aparatu mam podglad do skali { 1,2 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22} gdzie przy 5.6 posiadam zielona kropke a od 16 do 22 zaczyna sie czerwono w zależności od ustawienia przeslony i czasu naswietlania oraz iso wskazowka pokazuje rozne wartosci przy wartosciach przesadzonych czy w gore czy tez w dol miga czerwona dioda jakiego schematu sie trzymac i jak najlepiej trzymac nastawe danej wskazowki. I jeszcze jedno czy iso powinno byc ustawione do wartosci filmu i nie ruszane czy mozna je przestawiac zeby skrocic czas naswietlania Dziekuje za wyrozumialosc i prosze o zrorumienie nowicjusza ktory zaczyna przygode z lustrem pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pomocy CANON AE1

Takie hobby moze cie zrujnowac. Nie lepiej przecwiczyc wszystko na cyfrowkach a potem tylko przestroic sie na klisze? Wszystkie wspomagania sa wazne i trzeba z nich korzystac, ale najpierw musisz przecwiczyc wszystkie zaleznosci i to nie tylko przeslone. Bez zrozumienia wszystkich elementow, ktore wplywaja na koncowy efekt i bez uprzedniego osiagniecia sprawnosci i plynnosci w poslugiwaniu sie nimi bedziesz wciaz tylko cykal jakies tam fotki , a twoj rozwoj szybko sie zatrzyma. Jak zalapales bakcyla, to go szanuj i dbaj, zeby ogien nie wygasl , a materialow , ktore mozesz w tym celu w sieci zdobyc sa ogromne ilosci.Powodzenia.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

zacznij przygodę od instrukcji obsługi
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Byniu klik klak kodak Zobacz posta
    w wizjerze tego magicznego aparatu mam podglad do skali { 1,2 2 2.8 4 5.6 8 11 16 22} gdzie przy 5.6 posiadam zielona kropke a od 16 do 22 zaczyna sie czerwono
    Pytasz serio czy trolujesz forum?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Obawiam się że serio.

Instrukcja dostepna w google jest dość szczegółowa, ale obawiam się że na tym poziomie wiedzy(przestawianie iso ) - będzie niezrozumiała.
    Tak jednym zdaniem - nie zmieniaj iso, a zdjęcia wykonuj przy zielonej kropce.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Pytasz serio czy trolujesz forum?
    Racja, takie bezczelne pytanko na tak zaawansowanym forum śmierdzi na odległość ohydną prowokacją.
    AE-1 mu się zachciało... Oj grubymi to nićmi szyte.
    Dobrze, że są czujni koledzy gotowi dać odpór.

Tu jest wideło, które chyba wszystko wyjaśnia, niestety w języku obcym.

https://www.youtube.com/watch?v=oKc928PYkeo

Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 23-07-2015 o 12:01
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają
    Dz.U. 1999 nr 90 poz. 999

Ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim.
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uprawnienia umieszczania postów