Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Speedlite 580 exii uszkodzona stopka

Domyślnie Speedlite 580 exii uszkodzona stopka

Cześć,

lampa zaliczyła upadek i pękł plastikowy pierścień w stopce.
    Serwis wycenia robotę na 400zł...
    Kleiłem super glue i nic z tego dobrego nie wyszło. Lampa dalej się giba na lewo i prawo. Przy próbie zblokowania LOCK klejenie puszcza.

Natomiast znalazłem klej do twardych plastików z funkcją "spawania".
    Myślicie że to dobry pomysł na uratowanie stopki?

Czy może szukać używanej w usa,chinach?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Speedlite 580 exii uszkodzona stopka

Klejenie takich elementow to wyzsza szkola jazdy , nie wystarczy zalac superglujem i szlus.To wszystko musisz rozebrac, dobrze oczyscic i bardzo solidnie skleic niewielka iloscia DOBRZE DOBRANEGO (!!!) kleju. A dobrze dobrany, to znaczy, ze najpierw musisz dobrze rozpoznac tworzywo, z ktorego zrobiony jest element (elementy). Bywa, ze w niektorych przypadkach (polietylen , polipropylen itp) trzeba uzyc specjalnych klejow z aktywatorami albo osobno aktywowac powierzchnie przed klejeniem.Jak nie wiesz, o co chodzi, to daj sobie spokoj i oddaj do naprawy.

ja bym powalczył, na pewno trzeba odtłuścić, np. alkoholem, acetonem, nitro. Na początek jednak bym wziął mały kawałek plastiku (drobinkę można odciąć) i zobaczył, czy nie rozpuszcza się/nie zmiękcza pod wpływem acetonu/nitro. Jeśli tak - nie czyść i użyj alkoholu. Aceton jest kancerogenny, a nitro szkodliwe, także proponuję rękawiczki laboratoryjne i ostrożnie by ich też specjalnie nie pochlapać, bo pewnie się rozpuszczą. Po tym zabiegu, mocniejszy klej do plastiku, np. samochodowego. Jak urwany zaczep lampy świateł mijania przetrwał mi 40.000km, to myślę że z lampą nie powinno być problemu.

Serwis wymieni całą obudowę, a to tylko kawałek plastiku...

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Daj sobie spokój z klejeniem - jak chcesz bawić się sam w naprawę to zamów to:
    Canon Flash Speedlite 580EXII 580 EX II Hotshoe Case ASS'Y Accessory Shoe | eBay
    R3 + RF85LDS

Uzależniony

I by bylo po problemie...

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Nie baw się w klejenie. U mnie akurat drucik się wyrwał. Zamówiłem samą stopkę, odkręciłem pare śrubek (chyba 4). Tam masz kosktkę którą należy tylko wpiąć w lampe i gotowe.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Uprawnienia umieszczania postów