Witam,
Przygotowuję się do małej sesji foto. Kolega poprosił mnie abym mu zrobił serie zdjęć jego figurek gipsowych. Zdjęcia będą użyte na www oraz być może w katalogu drukowanym – format zdjęć nie będzie większy niż 10x15 ze względu na objętość katalogu.
Postanowiłem zrobić wpierw mały test – zamieszczam zdjęcie
http://www.macieju.scholaris.pl/inne/figura.jpg
(rozmiar 1536x1024-waga 673 kb).
Figurka pożyczona od córki ale takie właśnie będą fotografowane.
Do dyspozycji mam 2 halogeny 150W.
Jeden potraktowałem jako główne źródło światła i umieściłem prawie na wprost w odl. ok. 1 metra a drugi pod kątem ok. 50 st. w odległości 1,5 metra.
Balans bieli wg wzorca.
Użyty aparat to 300D z obiektywem M42 Jupiter 2,8/85 (z KIT-em jakoś nieostro wychodziło a i był problem z AF bo większość figurek jest białych). To zdjęcie robione jest przy przesłonie f4 – docelowo będę chyba używał przynajmniej f8 lub więcej. Przy dużej GO łatwiej się ustrzec nieostrości – czas naświetlania nie ma znaczenia bo zdjęcia będą ze statywu.
Moim założeniem było aby wydobyć z figurek ich fakturę, głębie i formę. Jak myślicie czy mi się to udało i czy tak wykonane zdjęcia będą się nadawały do prezentacji w formie drukowanej? Czy może powinienem coś jeszcze poprawić? A może to zdjęcie nadaje się tylko do kosza?
Dzięki za wszelkie uwagi