Witam, wszystkich na tym forum. Pozwolę się przedstawić jestem tu nowy. Od niedawna fotografuję. Posiadam dość już leciwe aparaty jakimi są Canon Eos 40D oraz 400D. Ostatnio w moje ręce wpadła lampa błyskowa Yongnuo yn-600ex-rt. Lampe zamówiłem w chinach. Niestety o zaraz po otworzeniu paczki i założeniu jej do canona 400D lampa dość niechętnie ale błyskała. Błysk pojawiał się szczególnie po dociśnięciu jej do stopki. Postanowiłem oczyścić styki ale niestety to nie pomogło. Pożyczyłem od znajomego oryginalna lampę canon 458 wersja I. Zadziałała od szczała. Dodam ze ten mój znajomy testował moja lampę z swoim body Canon 1D MK III. U niego lampa spokojnie śmigała. Znalazłem gdzieś w necie że lampa nie współpracuje z body w których nie ma zewnętrznego menu do obsługi lamp. Postanowiłem wiec wgrać do 400D soft CHDK. Niestety to tez nie pomogło. Więc pomyślałem że czas zmienić body na 40D. Rzekomo według tego samego źródła lampa miała już współpracować z 40D. Po założeniu lampy i wciśnięciu spustu migawki do połowy lampa świeci takim czerwonym światełkom. Po puszczeniu to światełko znika. Jednak nie wyzwala błysku. Próbowałem zarówno na trybie M jak i na zielonym. W opcjach lampy zewnętrznej aparat ja widzi że jest założona ale nie można zmienić opcji bo wywala ze jest nie zgodna. W lampie aktualizowałem niedawno soft na 1.8.3 czyli ten najnowszy. Z góry dzięki za pomoc.