Ma ktoś pomysł na 2 x body + 2 lampy ETTL na nich + 2 lampy w Manualu obok.
Do tej pory taki zestaw dawał mi 2x5D + 2 x 550EX na aparatach + 2 x RF602nadajniki na kabelkach PC. Do tego tanie manualne lampy YN460II z odbiornikami RF602.
1. Pierwsza wada tego zestawu - to chcąc zmienić moc lamp malualnych trzeba do nich podejść.
2. Druga wada nie ma jak użyć w plenerze na szybko lampy na odległość w ETTL.
Jak je tanio wyeliminować.
Z tego co wyczytałem. To polecją 2 lampy ETTL np. YN 568EXII i do tego YN 622c, ale to nie zadziała, bo 550EX będą w ETTL (jest przelot w YN 622c), ale jak oddzielnie sterować nastawy manualne 2 lamp zewnetrznych z EOS 5D - nie można. Więc odpada. Koszt zestawu 4x622c+2xYN 568EXII=2200zł.
W plenerze na szybko mam lampę w ETTLu na odległość. Ale często płata to figla i chciałbym ręcznie nastawić moc - no i się nie da.
Drugie co mi przyszło to Pixel Pro. Nadajniki mają wyświetlacz i są przelotowe w ETTL. Zamiast YN 568EXII są tanie Pixel Mago (ETTL i manual).
Koszt 2xPIXEL PRO zestaw = 1200zł, 2x Pixel Mago - 700zł = 1900zł.
Można tez kupić Pixel X800c (ma odbiornik wbudowany) z nadajnikiem Pixel Pro za 750zł, to koszt 1500zł - i powinien spełnić oczekiwania.
Czy ktoś ma inne pomysły i przemyślenia. Jest teraz bardzo dużo tych systemów i dość ciężko przewidzieć czy będzie to działało wg. naszych potrzeb.